Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: az Egyesült Államok kezdi belátni, hogy egyedül nem tudja rendezni a helyzetet

2015-10-27 10:57:30

 

Az Egyesült Államok kezd megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy a szíriai helyzet hosszú távú rendezését nem tudja egyedül megoldani, a folyamatba be kell vonni az összes térségbéli nagyhatalmat - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

    Ugrósdy Márton úgy fogalmazott: előbb-utóbb a szíriai helyzet minden szereplőjének meg kell békélnie a harcmezői realitásokkal. Ennek megfelelően az amerikaiak Bassár el-Aszad jelenlegi elnököt a szíriai politikából kizáró álláspontja kezd kicsit felpuhulni, aminek az is oka, hogy az orosz katonai fellépés jelentősen megváltoztatta az erőviszonyokat. Azzal, hogy az oroszok jelentős katonai erővel odaálltak Aszad mellé, nagyban megerősítették az ő pozícióit, akár már a háború utáni helyzetre is gondolva - mondta.
    A másik oldalon viszont a szíriai ellenzék számtalan kisebb-nagyobb csoportból, katonai frakcióból, teljesen különféle világnézetű szervezetekből áll. Ezt érzékeltetve a szakértő hozzátette: amikor utoljára leültek tárgyalni a szíriai ellenzéki vezetők, 140-en voltak.
    Változás figyelhető meg az amerikai hozzáállásban: kezdenek megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ha Szíriában valódi hosszú távú rendezést szeretnének elérni, az egyedül nem fog menni. Be kell vonni a törököket, Iránt, az oroszokat, a szaúdiakat, tehát az összes olyan nagyhatalmat, amely "egyébként nyakig benne van ebben a konfliktusban", különféle csoportok támogatásán keresztül - mondta.
    A külpolitikai szakértő kitért arra: Amerika leginkább azért nem túl sikeres Szíriában, mert nem hajlandó a mostani támogatásnál "messzebb menni", vagyis katonákat küldeni vagy jelentős mértékben növelni a légicsapások számát. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt használta ki. Ő egy "alapvetően más belpolitikai környezetben dolgozik": ha az oroszok mellélőnek, és meghal száz civil, "az ott nem túl nagy ügy", az amerikaiaknál viszont ebből elég nagy botrány szokott lenni - fogalmazott.
    Az oroszok emellett diplomáciailag is rendkívül aktívak a térségben: épp a hétvégén a jordániaiakkal egyeztek meg katonai tevékenységük koordinálásról, a törökökkel is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a helyzet stabilizálását illetően, Iránnal pedig mindig is jó volt a kapcsolatuk - fűzte hozzá.