Auguszta napja van. | 2024.03.29

LMP: nem csak azé lesz a föld, aki megműveli!

2015-10-27 09:45:42

 

Az LMP szerint nem csak azoké lesz az állam által árverésre kínált termőföld, aki megműveli, és nem is a kisgazdálkodók lesznek a privatizáció nyertesei.

 

    Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján számos ponton cáfolta a földművelésügyi miniszter által a földprivatizációval kapcsolatban hangoztatott állításokat, Sallai R. Benedek szerint egyetlen elfogadható érvet sem tudott mondani a kormány a földeladás mellett.
    Rámutatott: a kalapács alá kerülő területek majdnem felében jogi személyek a bérlők, amelyek azonban nem vásárolhatnak, vagyis a vevő nem tud majd gazdálkodni a földön. Hozzátette: az árveréssel nem megerősödnek, hanem eladósodnak a kisgazdaságok, már ha részt tudnak egyáltalán venni abban. A képviselő szerint ugyanis, aki 300 millió forintos hitellel akar termőterületet venni, az nem nevezhető kisgazdálkodónak.
    Az LMP politikusa azt is cáfolta, hogy egyenlő feltételekkel indulnának a gazdák a liciten, és kijelentette: elővásárlási joggal is jóval többen rendelkeznek a kormány által közölt 770-nél.
    Megerősítette, az ellenzéki pártok törekvése, hogy a parlamenti eszközök kimerítése után helyben hívják fel a figyelmet arra: az árverések ellentétesek a társadalom érdekeivel. Hozzátette: konszenzus van közöttük abban is, hogy a Natura 2000-es területek védelmében újabb beadvánnyal forduljanak az Alkotmánybírósághoz.