Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kövér: az önkormányzatiság az elmúlt 25 év egyik legjobb politikai teljesítménye

2015-10-26 17:16:58

 

Az elmúlt 25 év egyik legjobb, időtálló politikai teljesítményének nevezte a magyar önkormányzati rendszert az Országgyűlés elnöke hétfőn Pápán, a városi önkormányzat megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

 

    Kövér László azt mondta: az önkormányzatiság értelme és társadalmi haszna nem csak abban mutatkozik meg, hogy "hatékonyabbak lehetünk a különböző szintű önkormányzatok igénybevételével, mint pusztán a mindent egy központból való igazgatás által".
    A helyi kormányzás szabadsága nem elégséges, de szükséges feltétele az igazságos társadalmi rend létrehozásának és fenntartásának - jelentette ki a fideszes politikus.
    Az igazságosság és a hatékonyság pedig abban rejlik, hogy a döntési jogkörök nem kerülnek magasabb intézményi szintre annál, mint ahol a döntéshez szükséges információk teljes körűen rendelkezésre állnak, és ahol az érintettekre háruló költségek és hasznok összegezhetők - tette hozzá Kövér László.
    Az Országgyűlés elnöke közölte: az igazságosság és hatékonyság érvényesüléséhez néha a központi államhatalom megerősítése szükséges. Az ennek hiányából fakadó nemzeti tragédiák közt említette azt, amikor a 13. századi Magyar Királyságban addig erősítette minden alsóbb szintű hatalmi csoport saját jogait, amíg a tatárok akadálytalanul rohanták le az országot. 
    Úgy fogalmazott, hogy a széttagolt hatalmi viszonyok miatt a törökök 1526-os mohácsi győzelme is törvényszerű volt. 
    Az önkormányzatiság kiépülésének időszakában negyvenévnyi kommunizmus után egyáltalán nem volt minta, előzmény - emlékeztetett a politikus. Kijelentette, hogy a rendszerváltoztatás idején "a tanácsrendszer kényszerzubbonyától megszabadulva" új világot kellett teremteni a magyar közigazgatásban is.
    Kövér László azt mondta: az új, 2011-ben elfogadott önkormányzati törvény célja egy modern, költséghatékony, feladatorientált önkormányzati rendszer kialakítása, amelyben újrafogalmazható az állam és az önkormányzatok közötti munkamegosztás.
    Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Pápa korábbi polgármestere azt mondta, visszatekintve az elmúlt 25 évre, láthatók a közös munka eredményei. 
    Áldozó Tamás, Pápa fideszes polgármestere közölte: mai értéken számolva, a 25 év alatt 309 milliárd forintot költött el az önkormányzat, amelyből közel 50 milliárdot fordítottak fejlesztési célokra.