Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 4. rész (azonnali kérdések)

2015-10-26 15:04:47

 

Az újpesti önkormányzat Quaestor-kötvényeiről, Andy Vajnáról, a földeladásokról, a reálbérekről, a migránshelyzetről és a sporttámogatásokról is beszéltek a képviselők az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés hétfői ülésén.

 


    Az MSZP a Quaestor-ügyről

    Horváth Imre (MSZP) az újpesti önkormányzat Quaestornál vásárolt kötvényeire kérdezett rá. Mint elmondta, kétmilliárd forintnyi, névre szóló betétet helyeztek el a cégnél, az összeget a kerület nem kapta vissza. Azt kérdezte: jogszerűen várja-e az önkormányzat a pénzét? Mikor kaphatja meg azt?
    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára úgy felelt: az újpesti államkötvény útja nyomon követhető, az a Keler Zrt.-nél megvan. Hozzátette: a felszámolás ütemezésével kapcsolatban a felszámoló tud időpontot mondani.

    Jobbik: miért részesítik előnyben Andy Vajnát?

    Hegedűs Lorántné (Jobbik) azt kérdezte, miért részesíti előnyben Andy Vajnát a kormányzat. Hangsúlyozta, hogy a kormánybiztos adókedvezményeket kap, kaszinói nincsenek bekötve az adóhatósághoz, azok nyereségét pedig adóparadicsomokba menekíti.
    Simicskó István honvédelmi miniszter azt felelte, hogy Andy Vajna fontos szerepet tölt be a hazai filmiparban, a magyar és a nemzetközi filmipar megbecsült tagja.
    Hangsúlyozta, hogy miután filmipari kormánybiztossá nevezték ki, lemondott filmes érdekeltségeiről, azok a cégek pedig, amelyek valamilyen munkakapcsolatban állnak vele, az adott országban befizetik a közterheket. A miniszter arra is kitért, hogy a kaszinók játékadót fizetnek, ezért egy adózó, tisztességes tevékenységről van szó.

    Az LMP a földeladásokról

    Sallai R. Benedek (LMP) azt mondta, hogy miközben az állami földeladásoknak 350-400 milliárd forintos a forrásigénye, a bankkonstrukcióban viszont csak 150 milliárdos hitelkeret áll rendelkezésre. Azt állam szerint a családi gazdálkodóknak 200 milliárd forint van a "párnájába varrva" - kérdezte. Arra is kíváncsi volt, milyen kisvállalkozók azok, akiknek egy főre 300 millió forintos hitelkeretet biztosítanak. Az is kérdéses, hogy a jelenlegi bérlők hiteléhez csak tíz, a többiekéhez viszont húsz százalék önerőre van szükség - mondta.
    Bitay Márton Őrs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára azt felelte, a 150 milliárd forint egy indulókeretet jelent és ha későbbiekben további hiteleket kell biztosítani, akkor az véleménye szerint nem fog problémát jelenteni. Hozzátette, reméli, a piaci szereplők is aktivizálják magukat az ügyben.
    Azért 300 millió forintot lehet igényelni személyenként, mert országos átlagban körülbelül egymillió forintba kerül egy hektár és egy ember háromszáz hektárt vásárolhat - fejtette ki.
 
    Fidesz: van-e kilátásban további reálbérnövekedés?

    Gelencsér Attila (Fidesz) arról beszélt, hogy az év első nyolc hónapjában, nemzetgazdasági szinten, a közfoglalkoztatás hatásának beszámításával 3,9 százalékkal, anélkül négy százalékkal nőttek a reálkeresetek, amivel 32 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek - hívta fel a figyelmet.
    A gazdasági teljesítmény következtében van-e kilátásban további reálbérnövekedés - tette fel a kérdést.
    Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára válaszként azt mondta, a KSH jelentése szerint 2015. nyarán 4,251 millió volt a foglalkoztatottak száma. Több mint két éve, hónapról hónapra töretlenül növekszik a reálbér, a gyorsulás a közszférában növekvő bérkifizetéseinek köszönhető - emelte ki.
    
    MSZP: Mészáros Lőrinc lehet a földértékesítés legnagyobb nyertese

    Bangóné Borbély Ildikó szerint (MSZP) Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és vállalkozásai lehetnek a kormány földértékesítési programjának a legnagyobb nyertesei. A sajtóhírek szerint a polgármester közel egymilliárd forint értékű földvagyonhoz juthat hozzá - mondta.
    Bitay Márton Őrs azt felelte, azt szeretnék, ha valaki megfelel a törvényi feltételnek és a liciten a legtöbbet ajánlja, az vásárolhassa meg a termőföldet. Egyúttal visszautasította azt az állítást, hogy bárkit is termőföldvagyonhoz juttatnának.

    Jobbik: miért nem tüntették ki az ásotthalmi polgármestert?

    Szilágyi György (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormányzat a közelmúltban kitüntetéseket adtak azoknak a településeknek, akik helytálltak a migránsok okozta nyomás alatt. Furcsának nevezte, és választ várt arra, hogy Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László és rajta keresztül a település közössége miért nem kapott kitüntetést.
    Kíváncsi volt arra, hogy a település kérése ellenére miért nem segítette a belügyminiszter egy terepjáróval a helyi mezőőrök munkáját.
    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára azt felelte, hogy a migránshelyzetben a kormány határozottan és időben lépett fel. A kabinet felismerte azt a szükségszerűséget, hogy ha az Európai Unió nem képes megvédeni a saját határait és nem ad támogatást, akkor Magyarországnak lépnie kell.
    A migránshullám által különösen sújtott önkormányzatok folyamatosan jelezték, hogy milyen támogatásra van szükségük - mondta. Megjegyezte, hogy a mezőőrségnek nem az a feladata, hogy migránsokat gyűjtsön be.

    KDNP: van eredménye a kiemelt sportágak biztosításának?

    Földi László (KDNP) arra volt kíváncsi, hogy milyen eredményeket hozott az elmúlt közel két évben a 16 kiemelt sportág támogatásának.
    Sávolt-Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára azt mondta, hogy az érintett sportágakban a sportolók száma egyharmaddal, az edzőké több mint harminc százalékkal, a tagszervezeteké pedig több mint öt százalékkal nőtt a program hatására.