Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Fazekas: ellenzéki gazdaellenes liga alakult

2015-10-26 14:58:44

 

A földművelésügyi miniszter szerint ellenzéki gazdaellenes liga alakult.

    Fazekas Sándor az állami tulajdonban levő termőföldek magántulajdonba adásáról szóló hétfői parlamenti vitanap kapcsán tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az ellenzék - függetlenül attól, hogy jobb vagy baloldali - mindent elkövet azért, hogy "a magyar föld bárkié legyen, csak ne a magyar gazdáké". Mindent elkövetnek azért, hogy akár Brüsszelben, akár Alkotmánybíróságon történő megtámadással megakadályozzák, hogy a magyar állampolgárok, a magyar földművesek, a helyben lakó gazdák földet vásárolhassanak - tette hozzá.
    A nemzeti ügyek kormányának az a filozófiája, hogy a magyar föld legyen azoké, akik megművelik, a magyar földműveseké. Ezt a kormány határozatban is rögzítette - mutatott rá a tárcavezető, aki hozzátette: bíznak abban, hogy a magyar földművesek nem haszonbérlők, bérlők lesznek a földjükön, hanem tulajdonosok.
    Fazekas Sándor azt mondta: a kormány kitart eredeti elképzelései mellett, a Fidesz és a KDNP frakcióinak az az álláspontja, hogy az állami földeket nyilvános árverésen a helyben lakó gazdáknak kell megvásárolniuk.
    Megerősítette: az árverések november közepén indulnak, 300 hektár lesz a maximum, amit vásárolni lehet és az eladandó állami földterületek 80 százaléka 10 hektár alatti. Ez a garancia arra, hogy nagybirtok ne alakuljon ki - összegzett a miniszter, aki célként jelölte meg, hogy a helyben élő gazdák kiegészíthessék területeiket.
    A vitanappal összefüggésben jelezte: bízik abban, hogy a magyar közvéleményt és a gazdákat meg tudják győzni arról, hogy a kormány által választott út helyes, és az a céljuk, hogy a családi gazdaságok, helyben élők gazdák földművelési lehetőséghez tudjanak jutni.