Ervin napja van. | 2024.04.26

Fidesz: az ellenzék nem értette meg a gazdatársadalom üzenetét

2015-10-26 12:56:56

 

A Fidesz szerint az ellenzéki pártok nem értették meg a gazdatársadalomnak azt az üzenetét, hogy termőföldhöz szeretnének jutni.

 

    Győrffy Balázs, a kormánypárt országgyűlési képviselője - egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke - ezt azzal kapcsolatban mondta budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az Országgyűlés az ellenzék kezdeményezésére hétfőn politikai vitanapot tart az állami termőföldek értékesítéséről.
    A fideszes politikus hangsúlyozta: "a termőterület a magyar gazdák kezében van a legjobb helyen".
    "Mutyi kizárva" - jelentette ki az értékesítésről szólva, jelezve, hogy a három hektárnál nagyobb földeket nyilvános árveréseken adják el, a kikiáltási ár pedig a helyi árnál tíz százalékkal magasabb. A spekulánsok kizárását húszéves terhelési és elidegenítési tilalom garantálja - tette hozzá.
    Győrffy Balázs kiemelte továbbá, hogy Magyarországon 300 hektárnál több termőföldet senki sem szerezhet.
    Tájékoztatása szerint a most értékesítésre szánt állami területek körülbelül négyötöde tíz hektárnál kisebb.
    Arra a felvetésre, hogy Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP), Felcsút polgármestere és családja jelentős területeket szerezhet majd meg, a kormánypárti képviselő úgy reagált: ahogyan minden más magyar állampolgár, úgy Mészáros Lőrinc is akkor tud vásárolni, ha földműves, és ebben az esetben is csak 300 hektárt.