Auguszta napja van. | 2024.03.29

GKI: javuló fogyasztói, romló üzleti várakozások

2015-10-26 07:09:26

 

Októberben tovább emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, és ezzel megközelítette tavaly év végi szintjét. A fogyasztói várakozások nagyon jelentősen javultak, az üzletiek viszont romlottak, de az utóbbiak körében is megmaradt a korábban tapasztalt optimizmus - közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

 

    A közlemény szerint a konjunktúraindex, a szezonális hatásoktól megtisztítva, októberben mínusz 0,8 pontra javult a szeptemberben mért mínusz 1,8 pontról. Az üzleti bizalmi index az előző hónapban mért 7,5 ponthoz képest 5,8 pontra romlott, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 28,3-ról, mínusz 19,6 pontra emelkedett októberben.
    Az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebb lett a hangulat. Legkevésbé az ipari bizalmi index csökkent az előző hónaphoz képest. Bár az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak - ezen belül az exportrendeléseknek - a megítélése jobb lett, a készleteké és a termelési kilátásoké romlott - közölték.
    Az építőipari bizalmi index - az augusztusi és szeptemberi emelkedés után - októberben esett. Az előző háromhavi termelés megítélése csak hibahatáron belül változott, a rendelésállomány értékelése viszont érezhetőn kedvezőtlenebb lett.
    A kereskedelmi bizalmi index idei csúcsára került, bár továbbra is bennmaradt az elmúlt, immár több mint másfél évet jellemző, viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és főleg a várható megrendelések minősítése jelentősen javult, a készletszintet viszont emelkedőnek érezték a válaszolók az elemzés szerint. A szolgáltató vállalkozások várakozása romlott. Egyaránt kedvezőtlenebb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és a következő időszakra várt forgalom megítélése - álla a közleményben.
    A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben erősödött, az építőiparban és a szolgáltató szektorban viszont gyengült. A lakosság munkanélküliségtől való félelme számottevően csökkent. Az áremelési lehetőségek megítéléséről közölték: októberben az építőipar mellett az iparban és a szolgáltató szférában is valamivel több volt az árcsökkenésre, mint emelkedésre számító cég, a kereskedelemben fordított a helyzet az elemzés szerint.
    A fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban számottevően, a kereskedelemben kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a lakosság körében viszont javult.
    A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi visszaesést követően annál nagyobb mértékben javult, az egyhavi emelkedés az index mérése óta csupán egyszer haladta meg a mostanit. A GKI szerint a lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is sokkal optimistábban látta, mint szeptemberben. A korábbinál kedvezőbbnek érezték a fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét - közölték.