Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bulgária, Románia és Szerbia is kész lezárni a határait

2015-10-25 08:03:57

Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt - mondta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután találkozott román és szerb kollégájával szombaton.

szlovén-osztrák migráns leadMigránsok a szlovén Sentilj és az ausztriai Spielfeld közötti határátkelőhely szlovén oldalán. MTI Fotó: Varga GyörgyA miniszterelnök ezt azzal indokolta, a három állam nem fogja hagyni, hogy "átjáró" országokká váljanak.

A három ország megegyezett abban, hogy egységesen lépnek fel a menekültválságot érintő kérdésekben Brüsszelben. "Szolidaritást mutatunk Európával, de nem tudunk más országokért felelni. A menekültek kérdését egész Európának kell megoldania. Olyan nem lehet, hogy egy államnak joga van a határait lezárni, másoknak pedig nincs" - fűzte hozzá Victor Ponta román miniszterelnök bolgár kollégájának kijelentéséhez.

Helyreállt a rend az osztrák-szlovén határon a Spielfeld-Sentilj határátkelőnél, vagyis az osztrák hatóságok nem engedik ellenőrizetlenül átlépni a migránsokat Ausztriába - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója szombaton este. Ez annak is köszönhető, hogy felgyorsult a migránsok utaztatása, vagyis folyamatosan szállítják a buszok a menekülteket a spielfeldi határátkelőtől az osztrák nagyvárosokban kialakított befogadó központokba. Erre azt követően került sor, hogy csütörtökön és pénteken is kitörtek a spielfeldi határátkelőnél, a senki földjén kialakított tranzittáborból a menekültek, sőt pénteken már a határ őrizetét is feladták az osztrákok. Mindennek nyomán ezrek indultak gyalog a 67-es számú főúton, illetve a vasútvonal mentén a töltésen Graz felé.

Románia, Bulgária és Szerbia kormányfői hangsúlyozták, az Európai Uniónak meg kell egyeznie Törökországgal egy biztonsági zóna kialakításáról, és dönteniük kell az országukat elhagyni kényszerülő emberek EU-n belüli jövőjéről.Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök úgy vélte, mind a három országnak a stabilitás az elsődleges cél, és "ha néhányan úgy gondolják, hogy mi az a hely vagyunk, ahol több millió menekült feltorlódhat, akkor tévednek".

Értesülések szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcstalálkozó résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság ügyében, amelyeket azonnal el is lehet fogadni. Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amelyre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia állam-, illetve kormányfője - köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök - kapott meghívást.

Merkel a bevándorlók gyors integrálását sürgeti

Az újonnan érkező bevándorlók gyors integrálását sürgette Angela Merkel német kancellár szokásos szombati rádióüzenetében, hangsúlyozva, hogy minél előbb munkát, oktatást kell kapniuk és meg kell tanulniuk németül. Németország megtanulta az 1960-as évek leckéjét, amikor a migránshullám "vendégmunkások" formájában érkezett - hangsúlyozta a kancellár. - Mindenki azt hitte, hogy várhatóan hazatérnek, de végül több nemzedék is itt maradt - tette hozzá.

Merkel hangsúlyozta, hogy a kevésbé iskolázott menekülteknek képzésben kell részesülniük, hogy munkát kaphassanak, és a gyermekeiknek gyorsan iskolába kell kerülniük.

Merkel hatszáz órás integrációs tanfolyamot javasolt, amelynek keretében segítenek a menekülteknek a nyelv és a kultúra elsajátításában. A tanfolyamot még azelőtt elkezdhetnék, hogy hivatalosan megkapnák a menekült státust.

(forrás Magyar Hírlap)