Gedeon napja van. | 2024.03.28

Békefelhívást intézett a püspöki szinódus az erőszak és háború leállítására Szíriában és Ukrajnában is

2015-10-24 16:40:00

A családról szóló püspöki szinódus felhívása a katolikus egyháznak a Közel-Keleten élő családok miatti aggodalmát fejezi ki. Az évek óta tartó "véres konfliktusok" elmondhatatlan borzalmak áldozataivá tették a térségben élőket, akiknek körülményei az utóbbi hónapokban és hetekben tovább rosszabbodtak a közlemény szerint. 
    A szinódus résztvevői hangsúlyozták, hogy az évek óta tartó véres konfliktusok, a tömegpusztító fegyverek használata, az emberek öldöklése, lefejezése, elrablása, a nőkkel való kereskedelem, a gyermekek katonának való kényszerítése, a vallási és nemzetiségi hovatartozás miatti üldözések, az imahelyek és a kulturális örökség elpusztítása több ezer családot kényszerítettek otthonuk elhagyására és menekülésre. 
    Felhívásukban hozzátették: ebben a "drámai kontextusban" az emberi méltósághoz és a népek közötti békés együttéléshez való alapvető jog sérül meg, az élethez és a vallásszabadsághoz való joggal, és ugyanígy sérülnek a nemzetközi humanitárius jogok is.
    A püspöki szinódus tagjai szolidaritásukról és imájukról biztosították a Közel-Keleten élőket, közöttük a vallási vezetőket, hívőket és a térség összes lakosát. A püspökök a túszul ejtett emberek szabadon engedését sürgették.
    "Ne legyen több erőszak, elég a terrorizmusból, legyen vége a pusztításnak és az üldözésnek! Azonnal legyen vége az ellenségeskedésnek és a fegyverkereskedelemnek!" - olvasható a püspöki felhívásban. 
    A szinódus résztvevői köszönetüket fejezték ki Jordániának, Libanonnak, Törökországnak és annak a számos európai országnak, amelyek befogadták a menekülteket. Ugyanakkor arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy "az egyéni érdekeket félretéve a diplomácia, a párbeszéd és a nemzetközi jog eszközeivel keressen megoldást".  
    "Meggyőződésünk, hogy a béke lehetséges, és meg lehet állítani az erőszakot Szíriában, Irakban, Jeruzsálemben és az egész Szentföldön, amely napról napra egyre több családot és ártatlan civileket érint, egyre súlyosbítva a humanitárius válsághelyzetet" - szól a közlemény.  
    A püspökök ugyanilyen aggodalomnak adtak hangot a világ más részein, de hasonló körülmények között élő családok helyzetéért, külön megemlítve Afrikát és Ukrajnát, ahol szintén a "méltóságteljes és békés" élethez való visszatérést szorgalmazták.