Emma napja van. | 2024.04.19

Womex - Budapest átadta a stafétát Santiago de Compostelának

2015-10-24 12:45:00

"A kelet-közép-európai régióból mi rendezhettük meg először a Womexet, öt napra Budapest lett a világzene fővárosa, amire büszkék vagyunk" - emelte ki az október 21. és 25. között zajló eseményről Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.
    Kifejtette, Magyarország világszínvonalat képvisel a népzenében, a világzenében, ezt meg kellett mutatni a világnak, ezért volt fontos, hogy az Emmi támogatásával Budapesten rendezzék az idei Womexet. Az államtitkár az 1956-os forradalom évfordulója kapcsán emlékeztetett arra, hogy 59 évvel ezelőtt, akárcsak Magyarország történelmének más fontos pillanataiban, az emberek magyar népdalokat énekeltek a főváros utcáin.
    Galícia tartomány kulturális minisztere, Román Rodríguez arról beszélt, hogy Budapest és Santiago de Compostela egyaránt "világítótorony" Európában, mivel mindkét város a kultúra tengelyén helyezkedik el: a galíciai város a Szent Jakab zarándokút végső célja, Budapest pedig a Duna mentén játszik fontos szerepet.
    Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy Budapest felkerült a kulturális-turisztikai vonzerővel rendelkező városok térképére.
    "A történet a Womexszel természetesen nem ér véget: rengeteg előadó, néző, turista érkezett Budapestre a világzenei expóra, és ők impulzusokat kaptak arra, hogy később visszatérjenek a magyar fővárosba" - hívta fel a figyelmet.
    Úgy vélte, a Womex és Budapest üzenetei hasonlóak: mindkettő életben tartja a népzenei-világzenei hagyományokat, emellett kaput nyit a fiatal tehetségeknek, művészeknek.
    A főpolgármester-helyettes megfogalmazása szerint a budapesti Womex három helyszíne, a Müpa, a Bálna és az A38 hajó jól szimbolizálja a kormány, a főváros és a magánszféra összefogását, amivel az esemény ilyen magas minőségben megvalósulhatott.
    Marta Lois, a 100 ezer lakosú galíciai város kultúráért felelős alpolgármestere a zene fontosságát hangsúlyozta a galíciai település mindennapjaiban. Úgy vélte, Santiago de Compostela sokat változott az utóbbi időben, még erősebben elkötelezte magát a kultúra és a zene mellett. "Liszt Ferenc azt mondta, a zene az életünk szíve, és mi is ezt gondoljuk".