Gedeon napja van. | 2024.03.28

Békében, demokráciában, magyarként élni

2015-10-23 13:41:23
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a hagyományokat folytatva egy vidéki településsel közösen, ezúttal Sajóvámoson tartotta csütörtök kora este az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett ünnepi közgyűlését. 

A megemlékezésre teljesen megtelt a Kossuth Közösségi Ház. A felsőzsolcai Csomasz Brass Band Fúvószenekar előadásában hangzott el  a Himnusz. Ezt követően  Váradi Lajos, Sajóvámos polgármestere köszöntötte a vendégeket.  Megköszönte, hogy a XIV. század után újra megyegyűlésnek adhat otthont települése. Az ünnepet méltatva kijelentette az 1956-os forradalom fénylő pont volt, amely jelezte, hogy van élet a vasfüggöny mögött.  A szabadság sajátos kincs, nem pedig adomány, amelyet nemzeti összefogással vívtunk ki.

[1492_3.jpg] vamos0.jpgA polgármester köszöntötte a vendégeket (A képre kattintva képtár nyílik.)

Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a közös, ünnepi közgyűlést. Beszédében emlékeztetett rá: óriási bátorságra volt szükség, hogy a világ egyharmadát uraló sztálinizmus ellen felkeljen egy picike nép. Magyarország azonban azt mondta: ”ebből elég! Diktatúra helyett demokráciát!” Nem csak kimondták, tettek is érte. A pesti srácok, az egyetemisták, a diósgyőri kohászok, bányászok… cselekvő bátorságára volt szükség a forradalom győzelméhez.

[1492_2.jpg] vamos1.jpgA közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet (A képre kattintva képtár nyílik.)

1956-ban kiderült, hogy a kommunizmus nem mindenható. „A szabad világ számára fellélegzést, örömöt, az elnyomott népeknek pedig reményt jelentett a magyar forradalom győzelme” – értékelte az események nemzetközi jelentőségét a közgyűlés elnöke. „Nem akartak mást,  csak békében,  demokráciában, magyarként élni szülőföldjükön.” A szovjetek és hazai kiszolgálóik azonban rátámadtak a magyar népre, elképesztő túlerővel legyőzték és Haynaut felülmúló, kegyetlen bosszút álltak. Később mindent elkövettek, hogy elhallgassák 1956 igazságát, meghamisították a történelmet, azonban a hamu alatt sosem hamvadt el a parázs, végül 1956 verte az utolsó szögeket a bukott rendszer koporsójába. „1956 politikai öröksége a független, demokratikus Magyarország. Féltve őrizzük a szabadság lángját”- zárult az ünnepi beszéd.

[1492_5.jpg] vamosdijazottak.jpgAz ünnepi díjazottak (A képre kattintva képtár nyílik.)

Ezt követően a megyei önkormányzat által alapított kitüntető díjakat adott át a Török Dezső és Bánné dr. Gál Boglárka alelnök. A közgyűlés Rákóczi-lánc kitüntetés adományozott  prof. Dr. Bende Sándor intézetvezető főorvosnak, egyetemi magántanárnak.  2002-től jelenleg is tagja a Miskolci Akadémiai Bizottság Egészségügyi Szakbizottságának és elnöke a MAB Sebészeti Bizottságának. 2002-től tagja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Szakmai Vezető Testületének, vezetőségi tagja a Magyar Sebészeti Társaságnak és a Magyar Sebész Társaság Endoscopos Szekciójának.

[1492_1.jpg] vamosmüsor.jpgSzínvonalas műsort tekinthetett meg a közönség (A képre kattintva képtár nyíilk.)

Pro Comitatu díjat adományoztak dr. Sója Szabolcs tállyai háziorvosnak, aki 1969-től szolgálja a település lakóit, aktív tagja a település és megyénk közéletének, 1994-2010-ig a megyei közgyűlés tagja, két cikluson keresztül társadalmi megbízatású alelnöke volt.  A gyógyítás terén kifejtett, több, mint négy évtizedes munkájának, megyénkért végzett közéleti tevékenységének elismeréseként részesült a kitüntetésben. A közgyűlés Alkotói díjat adományozott a sárospataki Bodrog Néptáncegyüttesnek. Az 1954-ben alapított együttes a bodrogparti város legnagyobb múltra visszatekintő amatőr művészeti közössége. Magas színvonalon ápolják a Bodrogköz és a Hegyköz tánchagyományait, számtalan rendezvényen léptek fel, népszerűsítik a magyar népi kultúrát. Az ugyancsak Alkotói díjas Lavotta Kamarazenekar az amatőr muzsikálás több évtizedes sátoraljaújhelyi hagyományát folytatva jött létre 1990-ben. Tagjai hangszeres tanárok Zemplénből, valamint zenei pályán tanuló diákok, volt diákok. A magyar verbunkos zene bemutatása és  népszerűsítése terén végzett munkájuk elismerése a kitüntetés.

[1492_0.jpg] vamoskoszoru.jpgA kegyelet virágai, Török Dezső, Bánné dr. Gál Boglárka és dr. Kovács János, megyei főjegyző (A képre kattintva képtár nyílik.)

A díjátadást követően Szabó Zoltán református lelkész mondott köszöntőt.  Kiemelte a keresztény értékek, a haza, a magyarság és a család megőrzésének társadalmi fontosságát.  Az ünnepi műsorban fellépett a Sajóvámosi Népdalkör, a sajóvámosi Arany János Általános Iskola diákjai, Máté Istvánné Orosz Margit.

[1492_4.jpg] vamospohark.jpgA pohárköszöntő pillanatai (A képre kattintva képtár nyílik.)

A műsort követően a közös ünnepi közgyűlést megörökítő emléklapot adott át Török Dezső Sajóvámos polgármesterének, majd bezárta az ülést. A Szózatot követően az ünnepi közönség fáklyás menetben átvonult a közeli I.-II. világháborús emlékműhöz, ahol koszorúzással ért véget a megemlékezés. Az ünnepséget követő fogadáson Bánné dr. Gál Boglárka mondott pohárköszöntőt. A tisztelet és az emlékezés fontosságáról szólt.