Emma napja van. | 2024.04.19

Október 23. - Kocsis Máté: a magyarok ezer év alatt senkinek sem hagyták eltörölni a nemzetüket

2015-10-23 09:56:40

 

A magyarok ezer év alatt senkinek sem hagyták, hogy eltörölje a nemzetüket, mindig tudták, hogy a szabadságnak és a békének ára van, azért harcolni kell, és ezt meg is tették, ha szükséges volt - mondta Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), Józsefváros polgármestere az önkormányzat által a Corvin közben rendezett 1956-os megemlékezésen.

    A polgármester a VIII. kerület pénteki ünnepségén kiemelte: minden nemzedéknek megvan a maga kihívása, és ez így volt 1956-ban is, amikor sokan meghaltak a szabadságért, másokat pedig bebörtönöztek.
    Ma is van kihívás, amely ugyan nem háborús fenyegetés, hanem kívülről érkező nyomás - értékelte. Hangsúlyozta: a magyarok ragaszkodnak történelmükhöz, kultúrájukhoz és hagyományaikhoz, ahhoz, hogy maguk dönthessenek, kivel és hogyan szeretnének együtt élni a hazájukban.
    Kocsis Máté hangoztatta: a magyarok maguk szeretnének határozni a sorsukról, ezt már sokszor kimondták, és ez ma is így van. Magyarország most is mert nemet mondani, ahogyan tette azt 1956-ban - fűzte hozzá.
    A polgármester kijelentette: annak idején a kommunisták azt hitték, bármit megtehetnek, és a nemzet, ha rákényszerítik, feladja a szabadságát, a történelmét. De nem ismerték igazán a magyarokat, nem értették meg a múlt tapasztalataiból, hogy ez a nemzet nem tűri sokáig a külföldi hatalmak elnyomását - mondta Kocsis Máté.
    Véleménye szerint az '56-os hősök példaként állnak az utánuk következő nemzedékek előtt, és ma is nagy szükség van a példamutatásukra.
    A megemlékezésen közreműködnek a Turay Ida Színház művészei és a Magyar Tartalékos Szövetség Hagyományőrző Tagozatának tagjai.
    A rendezvény végén az önkormányzat vezetői megkoszorúzták a Corvin közi 1956-os emléktáblát.