Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több mint negyven halottja van egy buszbalesetnek Franciaországban

2015-10-23 09:49:27

 

Legalább 42 halottja van egy autóbusz-balesetnek Franciaországban. A busz teherautóval ütközött Bordeaux közelében, Puisseguin városa mellett pénteken - közölte a francia rendőrség.

    A buszon főként idős emberek utaztak. A párizsi magyar nagykövetség azt közölte az MTI-vel, hogy nincs tudomása magyar áldozatról, illetve sérültről.
    A két jármű egy kétszer egysávos mellékúton rohant egymásba. A rendőrség közlése szerint mindkét jármű azonnal kigyulladt, ezért rendkívül sok az áldozat.
    Az autóbuszban a sofőrön kívül 49-en utaztak, közülük 41-en vesztették életüket, s a kamion sofőrje is meghalt a balesetben.
    Néhány embernek sikerült kimenekülnie az égő buszból. A prefektúra szerint csak három ember élte túl sértetlenül a balesetet, köztük a busz sofőrje, aki sokkos állapotba került.
    Pierre-Henry Brandet, a belügyminisztérium szóvivője az I-télé francia hírtelevízióban elmondta, hogy négy ember "nagyon súlyosan megsérült", ketten égési sérüléseket, ketten pedig koponyasérüléseket szenvedtek. A szóvivő szerint az áldozatok száma még nőhet.
    A busz nem sokkal a baleset előtt, péntek kora reggel indult egy közeli településről, Petit-Palais-Cornemps, amely négy kilométerre található a baleset helyszínétől, és a dél-franciaországi Landes megyébe vitte kirándulni a helyi idősek klubjának a tagjait.
    A francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a kamion, amellyel a busz ütközött, fát szállított. Alain Rousset helyi képviselő szerint ugyanakkor a teherautóban nem volt rakomány a baleset pillanatában. Más rendőrségi források szerint viszont gázpalackokat szállított a teherautó, és ez okozhatta a tüzet.
    A baleset pontos oka egyelőre nem ismeretes. Annyit lehet tudni, hogy az egyik jármű keresztbe állt az úton, és a másik nem tudta kikerülni.
    Szemtanúk az I-télé francia hírtelevíziónak elmondták, hogy a baleset egy nagyon veszélyes kanyarban történt, messziről is látszott a helyszín felett a füstfelhő. Helyiek szerint nem ez volt az első baleset ebben a nehezen átlátható kanyarban.
    A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők és a tűzoltók. A környéken egy sportpályát jelöltek ki számukra a hatóságok, ahonnan biztonsággal végezhetik a munkájukat.
    Franciaországban 1982-ben nem volt ilyen súlyos baleset, akkor 53-an, köztük 44 gyermek halt meg egy buszbalesetben egy autópályán Dijon közelében. Egy pszichológiai segítőszolgálatot is felállított a prefektúra a helyszínen, amely a túlélőknek és a hozzátartozóknak segíti a történtek feldolgozását.
    A görögországi látogatáson tartoózkodó Francois Hollande államfő és vezető politikusok is kifejezték együttérzésüket. A köztársasági elnök jelezte, hogy a "francia kormány mozgósította minden erejét ezután a szörnyű tragédia után".
    Manuel Valls miniszterelnök, Alain Vidalies közlekedési és Bernard Cazeneuve belügyminiszter, valamint Alain Juppé volt külügyminiszter, Bordeaux polgármestere jelezte, hogy elindult a helyszínre.
    A kormányfő a Twitteren osztotta meg "fájdalmát a (baleset) nagyon súlyos mérlege" miatt, valamint együttérzéséről és támogatásáról biztosította az áldozatok hozzátartozóit.