Auguszta napja van. | 2024.03.29

Együtt: 1956 forradalma és szabadságharca mindenkié

2015-10-23 09:46:45

 

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint nem lehet elfeledni, hogy az elmúlt évtizedek kisajátítási törekvéseivel ellentétben 1956 forradalma és szabadságharca mindenkié - mondta a fővárosi Vértanúk terén tartott pénteki ünnepi megemlékezésen az ellenzéki párt elnöke.

    Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: az 1956-os forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepén az Együtt politikai közössége '56 hőseire, a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre és a magyar szabadságra emlékezik. Utóbbira azért csak emlékezik, mert ma, 2015-ben a szabadság ügye rosszul áll Magyarországon - tette hozzá.
    Szavai szerint az Együttben tudják, hogy sokféle '56 él egymás mellett ma is, és élt a forradalom idején is.
    A történelmi tények kutatását - mondta Szigetvári Viktor - szeretnék meghagyni a szakembereknek, a levéltárak és az interjúk ismerőinek, mert jobb, ha a politika abba nem ártja bele magát. Az önző kisajátítás helyett pedig a középutat ajánlják mindenkinek, ugyanis 1956 forradalma és szabadságharca akkor mindenkié, ha nem vitatják el egymás jogát arra, hogy ki-ki a sajátjának is tekintse - közölte.
    Ezt követően Szigetvári Viktor megemlékezett a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád köztársasági elnökről, hangsúlyozva, azt remélik, senki nem sajátítja ki az emlékét, "mert ahogyan 1956 mindenkié, úgy Göncz Árpád is mindenkié".
    Azzal folytatta, hogy kénytelen megemlékezni a magyar szabadságról is, ugyanis ha valaki 1990. október 23-án, a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának napján született, és épp 25 éves, akkor egy a mainál szabadabb hazába született. Szavai szerint ma a szabadság ügye rosszul áll Magyarországon, "tiporja azt" a "keletre és a feudális elnyomásba siető miniszterelnök", az alkotmányosságot őrizni hivatott Alkotmánybíróság, a "korrupt érdekből megfelelni akaró és gyáva multinacionális vállalat", a rendszerbe betagozódó szakfelügyelő vagy jómódú polgár, és tiporja az, aki épp most "ellopja a magyar földet".
    Az Együtt józan középúton járó pártjának tagjai és szimpatizánsai október 23-án büszkén emlékeznek a harmadik Magyar Köztársaság alapítóira, tisztelik Sólyom László, Tölgyessy Péter és Kis János örökségét - mondta a pártelnök. Gondoljunk bár részben mást a világról, de tisztelettel emlékezünk szabad köztársaságunk alapítóiként néhai Antall József miniszterelnökre és az idén elhunyt Szabad György házelnökre - jelentette ki. Emellett a köztársaság egyik alapítójaként, a szabadság új kultúrájának egyik meghonosítójaként emlékeznek ma és majd november 6-án, a temetése napján Göncz Árpádra - tette hozzá Szigetvári Viktor.
    Az Együtt azért küzd, hogy a mérsékelt közép hangja is megjelenjen újra a populizmusoktól hangos magyar közéletben - hangoztatta. Hozzátette, aki kisajátít, kitagad, lenéz, diktál, megoszt és a másik létezésének jogát, értelmét elvitatja, szabadságát szűkíti, valójában méltatlanná válik 1956, Göncz Árpád és a magyar szabadság képviseletére.
    A párt elnöksége és szimpatizánsai egy-egy szál virágot helyeztek el Nagy Imre szobránál.