Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyarország-Szerbia-közlekedés-migráció Illegális bevándorlás - Megnyitották a Röszke-Horgos közúti átkelőt

2015-10-22 11:00:47

 

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön újra megnyitotta a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet.

    Pintér Sándor közölte, a régi röszkei átkelő újranyitásával Magyarország és Szerbia között valamennyi közúti határátkelőhely működik.
    A magyar belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy szeptember 16-án ennél az átkelőnél próbáltak meg illegális bevándorlók Magyarország területére betörni. Ezt közös erővel sikerült megakadályozni, az akkori rombolás okozta károkat pedig helyrehozni.
    Kiemelte: Magyarországon és Szerbián nem fog múlni, hogy az illegális migránsok rohama ne érje el Nyugat-Európát, de a megoldás kulcsa nem a két országnál van. "Mi mindent megteszünk, hogy a törvényeinket betartassuk és az Európai Unió elvárásárait teljesítsük" - hangsúlyozta Pintér Sándor.
    A Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet az autópályáról letiltott forgalom, vagyis a lassú járművek, a mezőgazdasági gépek, a kerékpárosok és a gyalogosok vehetik igénybe. A magyar belügyminiszter közölte, dolgoznak azon, hogy az átkelőt a személygépkocsik is használhassák.
    Pintér Sándor kérdésre válaszolva azt mondta, Magyarország szükség esetén lehetővé teszi, hogy az illegális migránsokat szállító vonatok áthaladjanak a területén Görögország, Törökország irányába. Amennyiben arra igény van, a MÁV még szerelvényeket is rendelkezésre bocsát erre a célra. Hozzátette: arra azonban nem lát lehetőséget, hogy az ellenkező irányba korridor nyíljon.
    Nebojsa Stefanovic kifejtette, a migrációs válság továbbra is tart. A migránsok ugyanazokon az útvonalakon igyekeznek Nyugat-Európába eljutni. Szerbia ezért a jelentős uniós országok hathatósabb közreműködését várja. Lehetetlen, hogy a tranzitországok vegyék át a teher legnagyobb részét - tette hozzá.
    Kijelentette: minden kihívás ellenére Szerbia arra törekszik, hogy a jószomszédi kapcsolatait a lehető legmagasabb szinten tartsa.
    Nagyon fontos, hogy a válság okozta következményeket ne a lakosságnak kelljen elszenvednie, és a Szerbián és Magyarországon keresztül vezető nemzetközi tranzitútvonalak mindig nyitva legyenek - hangsúlyozta Nebojsa Stefanovic.