Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország-Ausztria-migráció-bűnügy Migránsok halála - Megérkezett az osztrák hivatalos megkeresés az eljárás átadásáról

2015-10-22 09:46:23

 

Megérkezett a hivatalos megkeresés az osztrák hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy Ausztria átadná a magyar hatóságoknak az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédiát vizsgáló eljárás lefolytatását - közölte a Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI-vel.

    Az ügyészségi tájékoztatás szerint a 71 migráns halálát okozó bűncselekmény ügyében az Osztrák Köztársaság Szövetségi Igazságügyi Minisztériumából a büntetőeljárás lefolytatásának felajánlására irányuló hivatalos megkeresés megérkezett a Legfőbb Ügyészségre.
    Jelenleg a megkeresés hivatalos fordítása és vizsgálata folyik.
    Az A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai között 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek volt. Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és már a magyarországi útszakaszon megfulladtak. A menekültek feltehetően Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába. A szakértők már a halottak több mint a felét azonosították, a vizsgálat azonban még nem fejeződött be.
    Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben.