Gedeon napja van. | 2024.03.28

Horvát államfő: minden országnak joga van megvédeni határait

2015-10-21 13:32:58

 

Minden országnak joga van úgy megvédenie a határait, ahogy jónak látja - mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán újságíróknak.

    A köztársasági elnök arra reagált, hogy a szlovén parlament engedélyezte a katonaság kivezénylését a szlovén-horvát határra.
    Kolinda Grabar-Kitarovic reményét fejezte ki, hogy ez nem ront Horvátország és Szlovénia viszonyán.
    "Erre nem szabad úgy tekinteni, mintha támadást intéztek volna Horvátország ellen" - mondta, majd hozzáfűzte: a szlovénok egyszerűen védik a schengeni határokat és saját területüket.
    "Továbbra is kommunikálnunk kell egymással, mert a migrációs válság összetett probléma, amellyel mindannyian egyformán nézünk szembe és nem tudjuk külön-külön megoldani, csak európai és globális szinten" - hangsúlyozta.
    A szlovén parlament szerda hajnalig tartó, több mint ötórás maratoni vita után felhatalmazta a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében a Szlovéniába érkező közel-keleti menekülthullám közepette.
    A szlovén hadsereg, amelynek kötelékében körülbelül 7000 szolgálnak, segíteni fogja a rendőrséget a 670 kilométer hosszú szlovén-horvát határon, amely egyben a schengeni övezet határa is. A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni, hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a migránsokkal szemben, amit az eddig hatályos törvény nem tett lehetővé.
    Miro Cerar szlovén kormányfő a törvénymódosítással kapcsolatban azt mondta: mindössze a kiigazító intézkedésről van szó, amennyiben nagyobb migrációs nyomás nehezedne a határokra. "A katonaság eddig is sikeresen együttműködött a rendőrséggel és logisztikai segítséget nyújtott számára" - húzta alá.