Andrea napja van. | 2024.04.18

Fazekas Sándor: az éghajlatváltozás veszélyt jelent az erdőkre

2015-10-21 13:10:16

 

Az éghajlatváltozás, a felmelegedés, a légszennyezés veszélyt jelent az erdőkre - erre hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az európai erdők konferenciáján elmondott beszédében, Madridban, ahol 38 ország résztvevői, köztük 11 szakminiszter a fenntartható erdőgazdálkodás és a klímaváltozás összefüggéseit vitatta meg.

 

    Fazekas Sándor az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában elmondta: felszólalásában rámutatott, a magyar erdők 3 millió tonna széndioxidot kötnek meg évente, fontos szerepük van abban, hogy élhető legyen a környezet.
    A miniszter javasolta a konferencián, hogy az éghajlatváltozás hatásainak mérésére erősítsék meg az erdészeti mérési és megfigyelési rendszert, hogy az erdőgazdálkodásban is alkalmazkodni lehessen a változások hatásaihoz.
    A miniszter szerint fontos az erdőtelepítések alapos előkészítése, azaz meg kell találni azokat a fafajokat, amelyek képesek a klímaváltozás hatásai ellenére az erdők fennmaradását biztosítani.
    Fazekas Sándor szerint a tanácskozás jó alkalom volt arra, hogy kétoldalú megbeszéléseket folytasson, így találkozott német és spanyol kollegájával is.
    A német miniszterrel a fenntartható erdőgazdálkodás témája mellett a tejtermelők segítéséről váltottak szót. A magyar kormány mindent megtesz azért, hogy segítse a gazdákat, a rendkívüli támogatás és az előrehozott nagyobb arányú előleg kifizetése segítséget jelentett számukra - mondta Fazekas Sándor.
    Az agrárminiszter elmondta: a spanyol miniszter asszonnyal folytatott konzultáción felvetette, hogy prémium minőségű magyar agrárterméket vinnének a spanyol piacra, ezekkel a termékekkel választékot lehetne bővíteni.
    Fazekas Sándor elmondta: spanyol kollegájával konzultáltak a GMO-kérdésről is, Spanyolország ugyan versenyképességi okokból GMO-párti, Magyarország viszont azt képviseli, hogy a GMO-mentesség más vonatkozásban versenyképes, hiszen van egy olyan tudatos fogyasztói réteg, amely a kifejezetten tiszta, egészséges, GMO-mentes élelmiszereket szeretne vásárolni.