Auguszta napja van. | 2024.03.29

Magyarország-Oroszország-Szíria-bevándorlás Illegális bevándorlás - Szijjártó: mielőbbi megállapodás kell a transzatlanti közösség és Oroszország között

2015-10-21 12:53:09

 

Megállapodásra van szükség a transzatlanti közösség és Oroszország között, ez kell a szíriai háború lezárásához és a bevándorlási válság megoldásához - mondta Szijjártó Péter moszkvai tárgyalásairól beszámolva szerdán telefonon az MTI-nek.

    A külgazdasági és külügyminiszter az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott több mint kétórás tárgyalásának fő témája a bevándorlási válság és a szíriai helyzet volt.
    A tárcavezető hangsúlyozta: most, hogy az Európai Unió történetének legsúlyosabb kihívását éli át a bevándorlási hullám miatt, "végre fel kellene ismernünk és be kellene látnunk, hogy az Oroszországgal való pragmatikus együttműködés nélkül nincs megoldás a bevándorlási válságra".
    Úgy vélte, a bevándorlási hullám legfőbb forrása Szíria, és a szíriai háborút csak úgy lehet lezárni, csak úgy lehet békét, stabilitást teremteni az országban, ha erről megállapodás születik a transzatlanti közösség és Oroszország között. "Amerikai-orosz megállapodás nélkül, transzatlanti-orosz megállapodás nélkül nincs megoldás a szíriai háborúra, ezáltal nincs megoldás az Európát sújtó bevándorlási válságra sem" - fogalmazott. Hozzátette: ezért Magyarország a mielőbbi megállapodást szorgalmazza Oroszországgal, amelynek révén a szíriai konfliktust a lehető leggyorsabban lehet rendezni.
    Minél lassabban rendezik ezt a kérdést, annál több bevándorló érkezik Európába, annál nagyobb lesz a bevándorlási nyomás - mutatott rá. Kiemelte: Magyarország ezért üdvözli, hogy pénteken Bécsben egyeztet az amerikai, orosz, szaúdi és török külügyminiszter, és ettől a találkozótól azt várja, hogy az álláspontok közelednek egymáshoz, és előkészíthetnek egy olyan megállapodást, amelynek eredményeként "a szíriai háború lezárása már rövidtávon is valósággá válik".
    Szijjártó Péter elmondta: orosz partnerével egyetértettek abban, hogy növelni kell az Iszlám Állam elleni nemzetközi erőfeszítéseket, hiszen minél több területet hódít meg a terrorszervezet, annál több embernek kell elhagynia az otthonát, és annál többen jönnek majd Európába.
    Egyetértettek abban is, hogy ebben a helyzetben kifejezetten szükség van a keresztény értékek védelmére és megerősítésére Európában, valamint a Közel-Keleten, mert "ha valaki nem tiszteli a saját értékeit, akkor mások értékeit sem fogja tudni tisztelni" - magyarázta.
    A magyar kormány álláspontját ismertetve Szijjártó Péter a megbeszélésen közölte, hogy a szíriai rendezés alkalmával a lehető legszélesebb körű politikai párbeszédre van szükség, először békét és stabilitást kell teremteni, és utána kell foglalkozni azzal, hogy a jelenlegi rezsimnek mi legyen a sorsa a jövőben.
    A külügyminiszter arra is kitért, hogy Moszkvában tanácskozott Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszterrel is, aki a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöki posztját tölti be.
    A megbeszélésen arról állapodtak meg, hogy "nem dramatizáljuk túl a kereskedelmi forgalom radikális csökkenését", mivel ez nem a két országon, hanem a globális politikai helyzeten múlik - emlékeztetett a tárcavezető. Mint mondta, remélhetőleg a mostani kedvezőtlen globális politikai helyzet elmúltával a két ország közötti gazdasági együttműködés ismét a régi lesz.
    Magyarországnak komoly nehézségeket okoznak az Oroszországgal szembeni európai szankciók és a Moszkva által bevezetett ellenintézkedések - közölte. Hozzáfűzte: két éve még Oroszország volt a második legfontosabb kereskedelmi partnerünk, az idei év első felében viszont már csak a 13. volt, és az Oroszországba irányuló magyar export az idén már a felére csökkent.
    A két miniszter egyetértett abban, hogy Közép-Európa energiaellátása fontos kérdés, amely még nincs rendezve, ezért keresni kell azokat a közös megoldásokat, amelyek a források és útvonalak diverzifikációjával biztosítják a régió gázellátását.
    A tárgyalás témája volt még a mezőgazdasági együttműködés jövője és az is, hogy magyar építőipari vállalatok szerepet kapnak a 2018-as labdarúgó világbajnokság stadionjainak építésében - mondta Szijjártó Péter.