Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyolcszáz francia közéleti személyiség állami segítséget követel Calais-ban

2015-10-21 10:57:26

 

Sürgős állami akciótervet követel nyolcszáz francia közéleti személyiség Calais-ban, a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalának közelében kialakult illegális bádogvárosban élő mintegy 6 ezer migráns méltatlan körülményeinek javítására.

    A Libération című baloldali napilapban szerdán közzétett felhívásukban az aláírók - köztük Jeanne Moreau színésznő, Eric Cantona volt labdarugó, színész, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Dardenne, Michel Hazanavicius filmrendezők, Thomas Piketty közgazdász - kifogásolják, hogy a hatóságok teljesen magukra hagyták a helyiek által csak dzsungelnek nevezett illegális sátortáborban élőket.
    "Azzal az ürüggyel, hogy a kevésbé embertelen körülmények meghívásként szolgálhatnának más migránsok számára, hazánk kormánya úgy döntött, hogy az egyesületekre és a jó szándékú emberekre hárítja át a problémát" - olvasható a felhívásban.
    Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelezte, hogy "megérti és osztja az aggodalmakat".
     Az aláírók "egy szolidáris és nagyvonalú Franciaország hangját" képviselik - fogalmazott a politikus, aki szerda délután, idén hetedik alkalommal a calais-i táborba látogat.
    A belügyminiszter megerősítette, hogy október végén megkezdődik annak az 1500 férőhelynek a kialakítása a helyszínen, amelyeknek megépítését augusztus végi látogatásán jelentette be Manuel Valls miniszterelnök, mintegy 18 millió eurós költségvetésből és uniós támogatásból. Kétszáz nő és gyermek elhelyezésére pedig már a héten létrehoznak új szállásokat. A belügyminisztérium arra is emlékeztetett, hogy a jelenleg Calais-ban működő befogadóközpontban - ahol száz nő és gyermek él állandó jelleggel - naponta ötszáz embernek biztosítanak tisztálkodási lehetőséget és 2 ezer adag ételt osztanak szét.
    Az aláírók szerint azonban mindez nem elégséges. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a hosszú út után magukra hagyott emberek naponta egyszer kapnak ételt, a tisztálkodás szinte lehetetlen a többség számára, a táborban megjelent a rüh, sok a lopás és a kísérő nélküli gyermek.
    A belügyminisztérium azt közölte, hogy a Calais-ba érkező migránsok közül az év eleje óta ezer olyan ember kapott szállást, aki Franciaországban beadta a menekültstátuszra vonatkozó kérelmét, és az év végéig 3700 calais-i menedékkérőre számítanak a hatóságok.
    A kikötőváros egykori szeméttelepén 2015 elején spontán módon kialakult és a hatóságok által megtűrt táborban mintegy 6 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai él arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra.
    Tavasszal még csak néhány százan voltak, a nyár elejére számuk már 3 ezerre nőt. Amióta pedig a kikötőt és az alagutat körülzáró 2 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítést augusztusban megerősítette és 400 térfigyelő kamerával szerelte fel az alagutat üzemeltető Eurotunnel vállalat, amelynek 6,5 négyzetkilométernyi telepét 250 rendész védi állandó jelleggel, a Nagy-Britanniába való átjutás gyakorlatilag lehetetlenné vált, és megduplázódott az itt várakozók száma, amely szakértők szerint az év végére elérheti a 10 ezret.
    Hivatalos adatok szerint június vége óta 15 migráns vesztette életét balesetben vagy áramütés miatt, amikor megpróbált átjutni Nagy-Britanniába. A környéken jelenleg mintegy 1300 rendőr teljesít szolgálatot, közülük háromszázan Calais belvárosában, ötszázan pedig az alagút környékén járőröznek.