Auguszta napja van. | 2024.03.29

Madridnam elfogtak egy spanyol nőt, aki terroristákhoz akart csatlakozni Szíriában

2015-10-20 09:33:09

A spanyol csendőrség hajnalban elfogott egy 22 éves nőt a madridi Barajas repülőtéren, aki Törökországba, onnan pedig Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezethez - közölte a spanyol belügyminisztérium kedden.

    A délnyugat-spanyolországi Huelvában élő fiatal nő nemrég tért át az iszlám hitre. Szándékáról - hogy csatlakozik a terroristákhoz - a különböző internetes fórumokat, a közösségi oldalak bejegyzéseit kutatva értesültek a hatóságok. A nő ezeken keresztül kapcsolatot tartott fent "radikális elemekkel" - áll a tájékoztatásban.
    A minisztérium hangsúlyozta: ezeknek a kapcsolatoknak a monitorozása "létfontosságú" a terrorizmus elleni küzdelemben, az eddigi nyomozásoknak köszönhetően csökkent azok száma, akik végül csatlakoznak a terrorista szervezethet. Emellett megismerik, hogy milyen utasításokat küldenek a nyugati követőiknek a különböző terrorista sejtek, így időben észlelni lehet a terveiket.
    Spanyolországban gyakran tartóztatnak le olyan embereket, akikről feltételezhető, hogy kapcsolatban állnak a kegyetlenségeikről hírhedt terrorszervezettel. Legutóbb október elején a marokkói rendőrökkel közösen 10 embert fogtak el - négyet Spanyolországban, hatot Marokkóban -, akik nőket toboroztak az IÁ számára.
    Ebben az évben már több mint 80 embert tartóztattak le a dél-európai országban az IÁ-val való együttműködés miatt.
    A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a toborzóhálózatok munkájának eredményeként eddig 126-an utaztak a konfliktuszónákba, hogy harcoljanak a dzsihadisták oldalán.
    Spanyolország június végén, a Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban végrehajtott merényletek miatt megemelte az ország terrorkészültségi fokozatát, amelyen továbbra sem kíván enyhíteni.