Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: bérek, földeladás, sport, családok, korrupció)

2015-10-20 11:30:00

 A magyarországi bérekről, az állami földek eladásáról, a sportról, a családpolitikáról és a korrupcióról volt szó kedden napirend előtt az Országgyűlésben.

    
    Az LMP a jól képzett és megfizetett munkavállalók országát szeretné látni
    
    Szél Bernadett (LMP) az Audi győri motorgyárának 32 milliárdos fejlesztéséhez nyújtott 6 milliárd forintos kormányzati támogatás kapcsán azt firtatta, hogyan illeszkedik ez ahhoz, hogy a kormány csökkenteni szeretné az ország autóipari függőségét. Szerinte ez a támogatás is erősíti a teljesen torz gazdasági szerkezetet, azt, hogy Magyarország egy összeszerelő üzem és a dolgozók "bérrabszolgák". Az LMP a jól képzett és megfizetett munkavállalók országát szeretné itt látni - tette hozzá.
    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint az elmúlt öt évben a kormány sohasem azzal próbált versenyelőnyt szerezni, hogy az alacsony bérekről beszélt. Két dolgot akartak alacsonyan tartani: az energiaárakat és az adókat - tette hozzá, ennek céljaként pedig azt jelölte meg, hogy az EU termelési központja legyen Magyarország. Emlékeztetett arra, hogy a 2013 és 2020 közötti fejlesztési források 60 százalékát a kis- és közepes vállalkozásoknak juttatják.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány 40 milliárd forint támogatást adott az Audinak, miközben a cég 600 milliárd forint adót fizetett be Magyarországon. 

    MSZP: a vidékfejlesztés legaktívabb eszközét akarják privatizálni
    
    Gőgös Zoltán (MSZP) szerint a földeladásokkal a vidékfejlesztés legaktívabb eszközét akarják privatizálni, és abból az önkormányzatokat kizárják. Közölte, hogy az állami földekből az összes szántóterület kalapács alá kerül. Kifogásolta, hogy a kormány Mezőhegyesen tönkretesz egy 220 éves vállalkozást.
    Mint mondta, a kormányzati állításokkal szemben közel sem kis területek eladásáról van szó. Kifejtette: Hajdú-Biharban egy több mint 250 hektáros, egymilliárd forintba kerülő területet adnak el. Szerinte minden jel arra mutat, hogy az állami erdőgazdaságokat is privatizálni akarják.
    Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára kijelentette, hogy a kormánynak nincs szándékában az erdők privatizálása, szántóföldet akar adni a gazdáknak, hogy az ne külföldiek, spekulánsok kezébe kerüljön. Közölte, hogy a meghirdetett területekből néhány tucat van, ami 100 hektár feletti, de át fogja nézni, hogy lehet-e ezeket a nagyobb területeket megosztani.
    A mezőhegyesi gazdaság kapcsán pedig arra emlékeztetett, hogy azt még a szocialista kormány szedte két darabra, leválasztva az értékes részeket.
    
    A KDNP sport fontosságát hangsúlyozta
    
    Móring József Attila (KDNP) a sport fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy 2010-be a népesség 5 százaléka sportolt rendszeresen, a tankötelezett korúak többsége pedig csak az iskolában végzett rendszeres testmozgást. Ezért azt a célt tűzték ki - folytatta -, hogy minden gyerek sportoljon, hogy épüljenek sportlétesítmények, és minél több nívós sportrendezvény legyen Magyarországon.
    Sávolt-Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára elmondta, hogy idén szeptembertől több mint egymillió diák minden nap mozog; tornatermek, tanuszodák épülnek. Ismertetése szerint jelenleg a magyarok 15 százaléka sportol rendszeresen; a sportági támogatásoknak köszönhetően pedig 110 ezer fővel nőtt az igazolt versenyzők száma.
    
    Fidesz: csökken a szegények száma
    
    Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt mondta, a statisztikai adatok szerint Magyarországon csökken a szegények száma, trendforduló van. Ezt a rezsicsökkentéssel, a devizahitelesek megmentésével és a közmunka kiterjesztésével magyarázta. A kormány számos, a családokat erősítő intézkedést vezettet be - hívta fel a figyelmet. 
    Beszámolt az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésről, amire idén 58 milliárd van, jövőre pedig már a teljes gyermekétkeztetésre fordított összeg 71 milliárd forintot tesz ki. Szerinte a családi adórendszerrel 2010-16 között a gyermeket nevelő, dolgozó családok támogatásai összesen 276 milliárd forinttal emelkedtek. Szólt arról is, hogy 2011 és 2015 között 6,7 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke.
    Rétvári Bence válaszában arról beszélt, mi lett volna, ha 2010 után a szocialista kormányok készítik továbbra is a költségvetést. Elmondta, 1100 milliárd forinttal kapnak most többet a magyar családok, 1,2 millió gyermeket nevelő családot segítettek. Kifejtette: családonként ez 550 ezer forintot jelentett tavalyig, de ha hozzáveszik az idei évet és a jövő évi költségvetést, akkor 950 ezer forintról van szó.
    
    Jobbik: a Fidesz megteremtette a korrupció hátterét
    
    Volner János (Jobbik) szerint a Fidesz a politikai hatalom megszerzését a gazdasági hatalom megszerzésére fordította, megteremtette a korrupció hátterét, hogy ne lehessen elszámoltatást végezni. Ugyanakkor szerinte a baloldalhoz köthető vállalkozások is érintettek, a szocialistákhoz és a Fideszhez köthető cégek felosztják egymás között a közbeszerzéseket.
    Szerinte Orbán Viktor környezetéből kerülnek ki az ország legbefolyásosabb vállalkozói. A politikus azt mondta, hiába tesznek feljelentést, a bírósági hivatal, az ügyészség és a rendőrség vezetői is a Fideszhez köthetők.
    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, a kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Ezzel kapcsolatban fontos intézkedésnek nevezte a rendőrségen belül a Nemzeti Védelmi Szolgálat létrehozását, amelyet a Jobbik nem támogatott. Szerinte ezért a Jobbik "vizet prédikál és kőkeményen bort iszik". Visszautasította, hogy az állami szervezetek, így a rendőrség vezetői a Fideszhez kötődnek.