Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint 250 millió euró jut a Duna-régió fejlesztésére 2020-ig

2015-10-20 11:04:00

Közzétették a Duna Transznacionális Együttműködési Program első pályázati felhívásait; a Magyarországról koordinált program keretében november 3-ig pályázhatnak a non-profit civil szervezetek, közintézmények a program közel 263 millió eurós (nagyjából 82 milliárd forint) forrásaira - tudatta a program pályázati tanácsadó cége az MTI-vel kedden.

    A kilenc EU tagországot - Magyarország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia - és 5 unión kívüli országot (Bosznia és Hercegovina, Moldova, Montenegró, Szerbia és Ukrajna) magába foglaló program a térség okos, fenntartható fejlődését kívánja elősegíteni, nagy hangsúlyt fektetve a társadalmilag is hasznos innovációs tevékenységekre, a környezetért és kultúráért felelős Duna-régió kialakítására.
    A programot elsősorban a részvételre jogosult országok területén bejegyzett non-profit szervezetek számára hirdették meg, de indokolt esetben profitorientált intézmények bevonása is lehetséges a partnerségbe; a projekteket legalább 2 másik országból származó partnerintézmény bevonásával kell megvalósítani, ugyanakkor a pályázatokon sikeres konzorciumok jellemzően legalább 8-10 partnerből állnak - írták.
    A Duna Transznacionális Együttműködési Program megvalósításában Magyarország kiemelt szerepet játszik: Budapesten működik a program irányító hatósága és közös titkársága is. Magyarország továbbá kezdeményező szerepet játszott a Duna-régió makroregionális stratégiájának kialakításában is.
    A közleményben Kolossa Péter, a MultiContact Consulting Kft. EU források igazgatója kifejtette, a program segítségével olyan kísérleti ötletek és innovatív pilot projektek jöhetnek létre, amelyek későbbi uniós pályázatok alapját is képezhetik. Ilyen lehet például a nemzeti elektronikus jegyrendszerek, vagy éppen az e-útdíj rendszerek harmonizációjának kidolgozása is.