Emma napja van. | 2024.04.19

Lekvárt főztek és díjaztak Edelényben

2015-10-19 14:10:10

Szombat délután a Borsodi Tájházban, a Kemencés Baráti Kör szervezésében, lekvárfőző versenyen vehettek részt a jelentkezők. Harmincnégyen pályáztak a legfinomabb lekvár címére. Mint megtudtuk, a lekvárt elsősorban szilvából főzik, de bármilyen gyümölcsből készíthető. Volt aki meggyből, szőlőből, birsalmából főzte a házi finomságot.

A díjazottak és a zsűri. A kép előterében balról Hadobás Pál,mellette Lupaneszku Viktor. (A Képre kattintva képtár nyílik.)

Gulybán Simon és felesége vezetésével zsűrizték a pályázók készítményeit. Mint mondották, nagyon nehéz helyzetben volt a zsűri, hiszen csak egy első helyezett lehetett. Gulybán Simon úgy gondolja, hogy ezek a vetélkedők jó alkalmat teremtenek a hagyományok ápolására, azok továbbvitelére. A Cserehát igazi értékei a természetben és őseink hagyományaiban található. Az egészséges ételek nagyon fontosak - mondta a biogazdálkodással foglalkozó zsűrielnök.

Munkában a zsűri. Gulybán Simon és felesége. (A képre kattintva képtár nyílik.)

A Kemencés Baráti Kör két éve alakult, egy baráti társaságból nőtte ki magát. Ma már több, mint harminc tagja van. Arra a kérdésre, hogy ki lehet tag, Lupaneszku Viktor vezető mosolyogva mondta, bárki, aki szeret főzni, és kemencében sütni.

A legkisebb kóstoló. (A képre kattintva képtár nyílik.)

A megnyitó után, a látogatók és versenyzők időutazáson vettek részt, Hadobás Pál igazgató vezetésével. A tizennyolcadik századi Edelényben kezdődő tárlatvezetés, napjainkban ért véget. A jelenlévők megismerkedhettek a korabeli város nevezetességeivel, szobraival, emlékhelyeivel. Az előadás egyik érdekessége volt a nemesi temető kialakulása, amely létrejöttét a Ragályi-család, kolerában meghalt hölgytagjának köszönheti.

Szilvalekvár, baracklekvár, birsalmalekvár, meggylekvár, szóval sok lekvár ... Versenyben a lekvárok. (A képre kattintva képtár nyílik.)

Az eredményhirdetésre az előadás után került sor. Az oklevél mellett a díjazottak a Baráti Kör, kemencében sült kovászos cipóit kapták. Olyan igazi békebelit.

A rendezvény kóstolással ért véget