Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több száz migráns várakozik a szerb-horvát határon

2015-10-18 11:41:55

 

Több száz migráns várakozik arra Szerbiában, hogy folytathassa útját Horvátország, majd Szlovénia felé, a Blic című belgrádi napilap internetes oldalának beszámolója szerint vasárnap délelőtt körülbelül 20 autóbusz várt arra, hogy átengedjék a szerb-horvát határon.

 

    A magyar-horvát zöldhatár lezárását követően Horvátország Szlovénia felé irányítja a migránsokat, Ljubljana azonban bejelentette, hogy naponta csupán 2500 embert tud fogadni, ami jelentősen lelassította a migránsok mozgását, hiszen így lassabban engedik őket át a határon, és a közeli, opatovaci táborban is hosszabb időt kell eltölteniük arra várva, hogy továbbszállítsák őket.  
    A migránsok egyelőre nem tartózkodnak néhány napnál tovább Szerbiában, de az ország felkészült arra az esetre is, ha jelentősen meghosszabbodna az itt-tartózkodási idő - jelentette ki Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár vasárnap a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).
    A magyar-horvát és a magyar-szerb határon felállított kerítésre utalva kiemelte: a határfalak emelése nem jelent megoldást, azok nem tudják megállítani a migránsokat az Európai Unióba vezető úton. Hozzátette, hogy a legújabb, a magyar-horvát zöldhatáron épített határzár sem fogja jelentősen megváltoztatni a migránsok útját, mert - mint fogalmazott - azokat, akik a háború elől menekülnek, semmilyen fal nem állíthatja meg. 
    A legfrissebb adatok szerint Szerbiában az idei esztendőben több mint 230 ezer migránst regisztráltak, a legtöbbet a szerb-macedón határon található Presevóban.