Auguszta napja van. | 2024.03.29

Erdő Péter újabb öt évig a Keleti Egyházak Kongregációjának tagja

2021-06-15 14:45:00

Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseket a Keleti Egyházak Kongregációjának tagjává - tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense kedden az MTI-t.

    Erdő Pétert 2015 júniusában nevezte ki először a kongregáció tagjának Ferenc pápa.
    A Keleti Egyházak Kongregációja a római kúria szerve, 1862. január 6-án alapította IX. Pius pápa a Propaganda Fide kongregáció, vagyis a Népek Evangelizációjának Kongregációja keretében. XV. Benedek pápa 1917. május 1-jén önállósította. Hatáskörét XI. Pius pápa 1938. március 25-én jelentősen növelte.
    A dikasztérium szerkezeti sajátossága, hogy tagjai az összes keleti katolikus pátriárkák és nagyérsekek, valamint a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke.
    A Keleti Egyházak Kongregációjához tartozik - néhány kivételtől eltekintve - a keleti rítusú katolikusokkal kapcsolatos minden ügy, még akkor is, ha az "vegyes", vagyis más rítusúakat is érint.
    A kongregáció saját földrajzi területe az, ahol a keleti rítusok régóta számbeli túlsúlyban vannak. E területeket XI. Pius pápa Sancta Dei Ecclesia motu propriója és a hozzáfűzött kiegészítések határozzák meg.
    Az eljárás módját tekintve a Keleti Egyházak Kongregációja a VI. Pál pápa által bevezetett kúriai reform óta csak közigazgatási hatóság, bírói úton már nem járhat el.
    A Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa Leonardo Sandri bíboros.
    Erdő Péter az Apostoli Szentszék hét dikasztériumának tagja: a Keleti Egyházak Kongregációja mellett a szentszéki államtitkárság II. szekciója külügyi tanácsadó testülete, a Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció, a Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja, a Törvényszövegek Pápai Tanácsa, valamint az Apostoli Signatura, vagyis a szentszék legfelsőbb bíróságának a tagja.