Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megjelent a Semmelweis Egyetem animációs kisfilmsorozatának újabb része

2021-04-27 10:59:00

Megjelent a Semmelweis Egyetem animációs ismeretterjesztő kisfilmsorozatának újabb része, amely a védőoltásokkal foglalkozik.

    Az egyetem kedden közölte az MTI-vel, hogy KliniKaland című sorozatuk legújabb, "Védőoltások II. - A klinikai teszteléstől a nyájimmunitásig" című részében minden fontos részletet elmagyaráznak a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig.
    Mint írták, amikor egy új vakcinát kifejlesztenek és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul, a biztonságunk érdekében többlépcsős klinikai vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a lehetséges súlyos mellékhatásokat, és igazolják az oltóanyag hatékonyságát.
    A "vakcinajelöltek" esetében a tesztelés, azaz a klinikai vizsgálat, mindig három szigorúan ellenőrzött fázisból áll, majd ezt követi a már jóváhagyott oltások utánkövetése - tették hozzá.
    A https://youtu.be/vahGeLaPzc4 címen elérhető kisfilmet a Semmelweis Egyetem kommunikációs és rendezvényszervezési igazgatóságának filmes csapata készítette. A Védőoltások II. szakmai lektora Falus András immunológus és Horváth István klinikai szakgyógyszerész volt.
    A KliniKaland következő évada várhatóan ősszel jelentkezik majd.