Emma napja van. | 2024.04.19

Válogatáslemez jelent meg Sziveri János megzenésített verseiből

2021-04-17 14:52:00

Válogatáslemez jelent meg Sziveri János (1954-1990) megzenésített verseiből - közölte a Kertész Imre Intézet az MTI-vel.

    A 15 dalt bemutató lemezen a Sziver30 pályázat legjobb pályaművei hallhatók. A helyezést nem szerzett, de kiemelkedő pályaműveket bemutató válogatáslemez péntektől érhető el digitális terjesztésben, a Kertész Imre Intézet kiadásában. A dalokat műfaji sokszínűség jellemzi, közös nevezőjük, hogy hangszerelésükkel erősítik a versek eredeti zeneiségét, ritmusát és mondanivalóját.
    A Sziveri-hagyatékot gondozó Kertész Imre Intézet 2020 őszén hirdetett zenei pályázatot a fiatalon elhunyt költő műveinek feldolgozására, valamint A szélherceg című új válogatáskötetének megismertetésére.
    A pályázatra csaknem 100 mű érkezett szinte minden zenei műfajból, a komolyzenétől kezdve a kísérleti elektronikán és hiphopon keresztül a sanzonok világáig. Az első három helyezett - Veres Tilda Panna, Bogdán Norbert Lano; Halász Máté és a BLCKFSH Project - pénzdíjat, könyvcsomagot és egy videóklipforgatást nyert.
    Sziveri János költő, drámaíró, a 20. század második felének egyik meghatározó alkotója. 1990-ben, mindössze 36 évesen hunyt el - olvasható a közleményben.