Emma napja van. | 2024.04.19

Potápi Árpád János: a külhoni gazdaságfejlesztési program a magyar gazdaságot erősíti

2021-04-14 11:45:00

A külhoni gazdaságfejlesztési program a magyar gazdaságot erősíti, a külhoni magyar vállalkozások kormányzati támogatása az adófizetőknek is megtérül - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az erdélyi mentorprogram első online képzésének megnyitóján szerdán.

    Rámutatott arra, hogy a külhoni gazdaságfejlesztési program része a mentorhálózat kiépítése, amellyel a helyi magyar társadalmat, gazdaságot fejlesztik.
    A Vajdaság után Erdélyben is megkezdődött mentorprogram lényege, hogy a több éve, évtizede jól működő vállalkozások támogassák az induló vállalkozókat, rövidüljön a vállalkozói tanulási folyamat, kapcsolati hálót hozzanak létre a vállalkozók, a különböző régiók között - ismertette.
    Potápi Árpád János kiemelte, hogy a nemzetpolitikában 2014-2015 óta a hagyományos támogatási rendszer mellett - amely alapvetően a kultúrát, az oktatást, a szociális és egészségügyi szférát érinti - egyre nagyobb hangsúlyt kap a szülőföldön való boldogulás segítése egyrészt a szakképzésen, másrészt a gazdasági támogatási rendszeren keresztül. Ez utóbbi jelentheti a vállalkozások számára a fejlesztési lehetőséget, a tőkebevonást, illetve a vállalkozások programokkal történő megerősítését is - mondta.
    A külhoni gazdaságfejlesztési programok minden régióban elindultak, így a Vajdaságban, Kárpátalján, Erdélyben, Felvidéken, Muravidéken és Horvátországban. A programokat alapvetően a Külgazdasági és Külügyminisztérium bonyolítja a társszervezetekkel - mondta az államtitkár. Hozzátette: már tízezres nagyságrendben vannak olyan vállalkozások a Kárpát-medencében, amelyek az elmúlt években jelentős támogatásokat kaptak a magyar kormánytól annak érdekében, hogy megerősítsék vállalkozásukat, magyar embereket foglalkoztassanak, magyar családoknak tudjanak jövő nyújtani a Kárpát-medencében.
    A nemzetpolitikai államtitkárság szerdán indult és június végén záruló erdélyi mentorprogramjában több mint 30 erdélyi nagyvállalkozó mentorrá való képzése valósul meg, akik mintegy 70 erdélyi kis-és középvállalkozónak nyújtanak majd segítséget vállalkozásuk sikeres működtetéséhez.
    A külhoni vállalkozói mentorprogramot - amely a nemzetpolitikai államtitkárság, a Pro Economica Alapítvány és a Design Terminál együttműködésével valósul meg - elsőként a Vajdaságban indították el 2019-ben.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó