Csongor napja van. | 2024.04.16

Hongkong feloldotta a Pfizer-vakcina használatának felfüggesztését

2021-04-01 16:45:00

Hongkong feloldotta csütörtökön a Pfizer/BioNTech cég koronavírus elleni vakcinája használatának felfüggesztést, amelyet nyolc nappal korábban vezettek be, mert a gyártó jelezte, hogy a városban használt egyik sorozat fioláinak zárókupakja nem megfelelően zár.

    A South China Morning Post című hongkongi lap internetes kiadásában megjelent tudósítás szerint az oltási programért felelős hongkongi miniszter közölte: a jövő hét elejére várják az újabb adag Pfizer-vakcinát, amelyeknek az alkalmazását azonnal meg is kezdhetik.
    A BioNTech Hongkongot és Makaót is figyelmeztette múlt szerdán az oltóanyag 210102-es sorozatának csomagolási hibájára, és a biztonság kedvéért leállította a sorozat kiszállítását az ügy kivizsgálásának idejére. A makaói kormányzat szintén felfüggesztette a kérdéses sorozat alkalmazását, ugyanakkor megnyugtatta a lakosságot, hogy az oltóanyag érintett dózisai nem jelentenek egészségügyi kockázatot. A hongkongi vezetés mindazonáltal elővigyázatosságból a Pfizer-vakcina egy másik sorozatának alkalmazását is felfüggesztette.
    Hongkongban a BioNTech/Pfizer-vakcinán kívül a Sinovac kínai gyártó oltóanyagával folyik a lakosság oltása. A város kormányzata már az AstraZenecával is megállapodott a brit gyártó és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának beszállításáról, ám ez az oltóanyag csak az év második felében lesz elérhető Hongkongban. A különleges státuszú városban a február végén elindított oltási programban eddig 461 ezer ember, vagyis a lakosság 6,1 százaléka kapott védőoltást. Több mint 151 ezren a Pfizer/BioNTech-vakcina első adagját, míg közel 310 ezren a Sinovac féle oltóanyag első dózisát kapták meg. A Sinovac második dózisát már 44 ezer embernek adták be. A városban az utóbbi időben enyhült a járványhelyzet, a napi fertőzések száma az utóbbi napokban egyszámjegyű volt. Csütörtökön hat új fertőzéses esetről számoltak be a helyi egészségügyi hatóságok, közülük öten külföldről utaztak be.
    Mindeközben a kínai szárazföldön az elmúlt napokban, a legutóbbi járványhullám után több mint egy hónappal újabb belföldi fertőzéses eseteket jelentettek, méghozzá az ország déli határvidékén található Jünnan tartományból. Az eseteket mind a kínai-mianmari határon fekvő Zsujli városában azonosították, és ott tömegtesztelést, valamint kijárási tilalmat rendeltek el. A mintegy 200 ezres lakosságot egy nap alatt letesztelték, a begyűjtött minták elemzése még folyamatban van. Csütörtökig 12 embert diagnosztizáltak Covid-19-cel, és további 26 panaszmentes vírushordozót szűrtek ki. A helyi egészségügyi hatóságok jelentése szerint az újonnan regisztrált fertőzöttek közül többen mianmari állampolgárok, ám az újabb járványgóc kialakulásának körülményei egyelőre nem tisztázottak. A városban tavaly egy ízben már hasonló intézkedéseket alkalmaztak, miután több, Mianmarból érkező fertőzöttet azonosítottak.