Gedeon napja van. | 2024.03.28

NAK: elfogadhatatlan a kereskedelmi megállapodás a Dél-amerikai Közös Piaccal

2021-03-19 14:32:00

Elfogadhatatlan az EU kereskedelmi megállapodása a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) országaival - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.

    A szervezet kettős mércének tekinti a megállapodásban foglaltakat, mert úgy vélik, hogy Dél-Amerikából szinte bármi bekerülhetne az unióba, de az EU termelőire szigorú szabályok vonatkoznának. Az egyezség értelmében olyan élelmiszer is megjelenhetne az európai piacokon, amelyek az itteni előírásnak nem felelnének meg. A NAK a fogyasztók és a gazdálkodók érdekében fellép az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása ellen - tették hozzá.
    Hangsúlyozták, hogy a megállapodást az európai termelőszövetkezetek és gazdálkodók érdekképviseleti szervezete, a COPA-COGECA is kockázatosnak tartja, mostani formájában ezért szintén nem támogatja. Az általuk készített összefoglaló, amely magyar felirattal a NAK videómegosztó oldalán is megtekinthető, részletesen bemutatja az EU és a Mercosur közötti egyezség hátrányait.
    Tiltakozását fejezte ki a Magyar Természetvédők Szövetsége is. Pénteki közleményük szerint világszerte majdnem félezer civil szervezet kéri, hogy az EU döntéshozói ne írják alá az egyezményt, amely egy lejárt szavatosságú 20. századi szabadkereskedelmi felfogást tükröz, és súlyosan károsíthatja a környezetet. Helyette inkább az erőforrások mérsékeltebb felhasználására, helyi megoldásokra, a gazdaság átalakítására, végső soron a gondolkodás megváltoztatására lenne szükség - tették hozzá. A társaság petíciót is indított a honlapján, várva a támogató aláírásokat.
    Az EU és a Mercosur 2019 júniusában állapodott meg a kereskedelmi egyezség létrehozásáról. Jelenleg a ratifikálására vonatkozó tárgyalások zajlanak, a hatályba lépéshez a megállapodást az uniós, és a tagállami parlamenteknek is el kell fogadniuk.