Gedeon napja van. | 2024.03.28

EU: Kambodzsának tiszteletben kell tartania a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot

2021-03-02 11:30:00

A kambodzsai hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságát - foglalt állást az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden, arra reagálva, hogy előző nap Kambodzsában súlyos börtönbüntetéssel sújtottak ellenzéki vezetőket.

    Az uniós külügyi szolgálat hangsúlyozta, hogy a távol-keleti országnak tiszteletben kell tartania a jogállamiságot, és biztosítania kell a politikai részvételhez való jog és az alapvető szabadságok teljes körű tiszteletben tartását.
    "Valamennyi kambodzsai számára, politikai hovatartozásuktól függetlenül biztosítani kell a tisztességes eljáráshoz való jogot" - fogalmazott közleményében az EEAS.
    Az Európai Unió elvárja, hogy a kambodzsai hatóságok valódi és átfogó párbeszéd útján kezdeményezzék a nemzeti megbékélés folyamatát - tette hozzá.
    A phnompeni kerületi bíróság hétfőn több mint húsz év szabadságvesztéssel sújtotta az országban betiltott ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (CNRP) több, száműzetésben élő vezetőjét. A vádak szerint Sam Rainsy, a párt vezetője és társai 2019-ben megpróbáltak visszatérni, hogy egy népfelkelés élére álljanak a több mint 35 éve hatalmon lévő Hun Sen kormányfő ellen.
    Rainsy kambodzsai-francia kettős állampolgár. 2015-ben menekült el Franciaországba és azóta számos - megfigyelők szerint politikai indíttatású - büntetőperben marasztalták el.