Tivadar napja van. | 2024.04.20

Roma közösségek is lerótták tiszteletüket a holokausztban elveszítettek előtt az EP-ben

2021-01-27 19:29:00

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a II. világháború alatt zajlott, irányított népirtás áldozatainak emlékére az Európai Parlamentben szervezett rendezvényen a roma közösségek is lerótták tiszteletüket - tájékoztatott Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

    Kiemelte, hogy a megemlékezésen a zsidó közösségek képviselete mellett idén először a roma áldozatok leszármazottai is felszólaltak, ami fordulópontot jelent a roma holokauszt, a porrajmos során életüket vesztett roma áldozatok emlékére nézve.
    "Emlékezzünk a múltra, tanuljunk a történtekből és cselekedjünk felelősen. Minden nap tennünk kell azért, hogy ne taszítson csoportokat a társadalom peremére a kirekesztés, a gyűlölet, a közöny. Kézen kell fognunk a romákat, nem szabad őket magukra hagynunk" - fogalmazott Járóka Lívia.
    A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az emléknap kapcsán szintén közleményét adott ki, amelyben a képviselők kiemelték: emlékezni kell az elpusztított ártatlanokra, hogy soha többé ne történhessen hasonló szörnyűség a világban.
    "Soha nem bocsáthatunk meg azoknak, akik módszeresen, ipari körülmények között követték el a történelem egyik legnagyobb népirtását" - fogalmaztak.
    A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja meggyőződéssel vallja, hogy zéró toleranciát kell hirdetni az antiszemitizmus minden formája ellen. Határozottan elutasít minden politikai lépést, amely az antiszemita és cigányellenes nézeteket képviselőkkel alakít ki együttműködést - írták.
    A kormány számos intézkedésével biztosította, hogy Európa második legnagyobb zsidó közössége békében és biztonságban élhessen Magyarországon - tették hozzá.
    Az ENSZ 2005-ben a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús náci megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok és másként gondolkodók.