Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2021-01-24 14:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
Mozgalmas az időjárás kontinensünkön, aminek oka, hogy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el felettünk, ami gyakorlatilag egész Európára hatással van. A legtöbb helyen felhős az ég, és több helyen fordul elő csapadék is. Ennek formája a Földközi-tenger tágabb térségében, Nyugat-Európában, illetve Kelet-Európa nagy részén eső, a kisebb foltokban kialakult ködös tájakon szitálás, de napközben a mediterrán térségben, a Kárpát-medencében néhol zivatar is előfordul. Hó a hegyeken kívül Skandináviában, Oroszország északi részén valamint Németországban és Lengyelországban esik, de kisebb körzetekben a Brit-szigeteken is előfordul. A legnagyobb mennyiség a Dinári-hegység széllel szemben lévő oldalán esik, ahol 10-40 mm-t mérnek, de a hevesebb csapadékgócokban 60-90 mm is előfordul. Hétfő estig egy mediterrán ciklon éri el a Kárpát-medencét, vasárnap estétől a déli és keleti tájakon többfelé várható eső, amely egyre többfelé vált át havazásba.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------

    Többnyire erősen felhős vagy borult időre van kilátás, de hétfőn napközben átmenetileg nagyobb területen is szakadozott lehet a felhőzet. A délnyugat felől érkező csapadékzóna fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át, és hétfőn délután már inkább csak az északkeleti megyékben eshet. Ebből eleinte még esőre, majd estétől egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra számíthatunk. A legintenzívebb csapadéktevékenységre legnagyobb eséllyel a Baja-Szolnok-Miskolc vonal tágabb térségében számíthatunk, ott akár 10 cm körüli tapadó, vizes, olvadozó hóréteg is kialakulhat, de a hegyekben ennél több hó is hullhat. Az Északnyugat-Dunántúlon a legkisebb a csapadék esélye. Az északnyugati, nyugati szelet sok helyen erős, éjszaka néhol viharos lökések kísérik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +5 fok között alakul, a nyugati határvidéken számíthatunk az alacsonyabb, a Nyírségben a magasabb értékekre.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +6 fok között várható.