Auguszta napja van. | 2024.03.29

ITM: kezdenek felpörögni az igénylések a KFI-bértámogatásra

2021-01-24 12:33:00

Felgyorsult a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI-) bértámogatás igénylése: míg a hét elejéig 100 munkaadó 550 magasan képzett szakember részére kért támogatást, addig ezek a számok az elmúlt napokban jelentősen megugrottak, többszörösükre nőttek. Mostanra már 200 munkaadó nyújtott be kérelmet 1500 munkavállalójára, összesen közel 1 milliárd forint értékben - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel.

    Bodó Sándor hozzátette: a gazdaságvédelmi akcióterv egyik fontos eleme a KFI-szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása, hiszen ez elengedhetetlen a gazdaság újraindításához. A támogatást többek között mérnökök, kutatók, informatikusok, januártól újonnan felvett munkavállalók után is kaphatják a vállalkozások. A bértámogatás az összes ágazatot lefedi, a teljes nemzetgazdaság számára segítséget jelent - közölte.
    Tájékoztatása szerint a programban három hónapos időtartamra biztosított támogatás egy főre eső összege nem haladhatja meg a havi 318 920 forintot. Az így megítélt összeget a munkáltató kapja. A támogatás fejében a támogatott munkavállalókat legalább három hónapig köteles továbbfoglalkoztatni, munkabéreiket nem csökkentheti - ismertette.
    Bodó Sándor emlékeztetett: a nemzetközi kitekintésben is egyedülálló program a koronavírus-járvány első hulláma után csaknem 23 ezer magasan képzett szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá összesen több mint 17 milliárd forinttal. A KFI-bértámogatási program részletes dokumentációja a munka.hu oldalon érhető el. A kérelmeket a munkáltató székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához lehet benyújtani 2021. február 8-ig - közölte az ITM.