Adorján napja van. | 2021.03.05 | MNB középárfolyam:

A Móra Tagiskola nem csak szép, de hasznos is

2021-01-22 06:05:30

November másodikától visszatért a gyerekzsivaj a Móra Ferenc Tagiskolába. A nebulók rá sem ismertek régi iskolájukra. Az EFOP-4.1.2-2017-00114 kódszámú „A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola Móra Ferenc Tagiskola infrastrukturális fejlesztése 2020” pályázati forrásnak köszönhetően az épület kívülről teljesen megújult, és a belseje is alaposan megváltozott.

A több, mint 30 éves oktatási intézmény alaposan rászolgált a megújhodásra. Az egy évig tartó átépítésnek köszönhetően, a kornak megfelelő színvonalú és szolgáltatást nyújtó iskolát vehetnek újra birtokukba a sajószentpéteri kisiskolások.

Az ünnepélyes átadót, a járványügyi előírások szigorú betartásával október 28-án tartották meg. A rendezvényen részt vett Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője, Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke, Sajószentpéter város képviseletében Pasiczki Csaba alpolgármester és Dr. Guláné Bacsó Krisztina jegyző, Markovicsné Demeter Edina a Kazincbarcikai Tankerületi Központ vezetője, és Perényi Barnabás intézményvezető. Az átadó előtti napon a szülők is bejárhatták az épületet.

Az elhangzott ünnepi beszédekben megfogalmazódott, a beruházás a jövő nemzedékeinek biztosít modern oktatási környezetet. „A fejlesztés a tanulókkal szembeni egyéni bánásmód szélesebb területeit biztosítja, lehetőséget nyújt a tanulói lemorzsolódás csökkentésének támogatására. Legfőbb cél a minőségi, korszerű és a feladatelátási hely tanulólétszámát tekintve a hosszútávon fenntartható nevelési-oktatási környezet megteremtése.”

Nem csak szép, hasznos is

Egy gyakorlatias mondás szerint nem elég ha szép, hasznos is kell, hogy legyen. Ennek a kívánalomnak teljesen megfelel a Móra Tagiskola. A tetszhetős külső falfestés vastag hőszigetelést takar, az új műanyag ajtók, ablakok, és a modern fűtési rendszer garantálják a kellemes hőmérsékletet az épületben. A belső felújításoknak köszönhetően, átalakult az aula. Az épületet akadálymentesítették, és a mozgássérültek közlekedését segítő liftet is beépítettek.

Egységes lett a belső terek arculata. A nagy igénybevételű közösségi helyiségeket azonos kőburkolatokkal, a tantermeket új linóreum borítással látták el. A megszépült tornateremben modern szellőztető berendezés frissíti a levegőt. Nem lehet ráismerni az új külsőt kapott mosdókra és vizesblokkokra. A termekben kicserélték az elhasználódott székeket, tanulói padokat.

Az egyéni és kiscsoportos fejlesztés a középpontban

A Móra Tagiskola modernizálásával előtérbe került az egyén és a kiscsoportos oktatás. A fejlesztőszoba kialakítása, berendezéseinek „variálhatósága” lehetővé teszi a differenciált fejlesztő tevékenységet, az egyéni és kiscsoportos foglalkozások tartását.

Az informatikai teremben 26 laptop segíti a digitális világ rejtelmeiben való eligazodást. A tantermek mindegyike rendelkezik a digitális oktatást segítő interaktív eszközökkel. A hordozható számítástechnikai eszközök a, gyorsan átrendezhető bútorok – egyszemélyes padok – a kooperatív oktatási módszereket segítik elő.

Az épület és az eszközök modernizálásával párhuzamosan, az oktatási-nevelési módszerek is megváltoztak. Az intézményben bevezették a Komplex Alapprogramot, amely segíti a differenciált oktatás megvalósítását, az egyén képességeinek a hatékonyabb fejlesztését. A szép és megújult környezetben még a matematika óra is gyorsabban telik.