Auguszta napja van. | 2024.03.29

Világháborús bombát hatástalanítanak péntek éjjel a Kerepesi úton

2021-01-21 17:52:14

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

    Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje csütörtökön az MTI-nek elmondta: a Kerepesi út 17-nél, az egykori gumigyár területén építkezési munkálatokat végeznek, szerdán ott került elő egy robbanótest. A tűzszerész katonák megállapították, hogy egy 1938-ban, Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibombát találtak. Az ilyen típusú eszközöket a második világháborúban az ellenséges gyalogos erők visszaszorítására használták a magyar csapatok.
    A Kerepesi úton talált robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. Ezért a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.
    Az együttműködő szervezetek - a Magyar Honvédség, a rendőrség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Józsefvárosi Önkormányzat, valamint az érintett közlekedési társaságok - a vasúti menetrend és a közutak forgalmának figyelembevételével - végzik feladataikat.
    A biztonsági intézkedésekre este 8 órától kell számítani. A Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatok menetrendjéről a MÁV, a forgalomkorlátozásokról a rendőrség, az érintett épületek kiürítéséről és a befogadóhelyekről a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján lehet tájékozódni - közölte a kommunikációs tiszt.
    Markovics Zita kiemelte: a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.
    A police.hu-n csütörtök délután azt közölték: a bomba hatástalanítása miatt péntek este fél 8-tól kiürítik a VIII. kerületi Asztalos Sándor út 7. és 8. alatti társasházat.
    Ezenfelül péntek este fél 9-től szombaton hajnali 2 óráig lezárják az Asztalos Sándor utat a Kerepesi út és a Ciprus utca között, továbbá 21.45-től szintén szombat hajnali 2 óráig a Kerepesi utat a Dózsa György út és a Baross tér között - közölte a rendőrség.