Gedeon napja van. | 2024.03.28

Takarékbank: az EB-nek világossá kellene tennie a gazdákra vonatkozó környezetvédelmi elvárásokat

2021-01-19 18:32:00

Pontosítania kellene az Európai Bizottságnak (EB) az új Közös agrárpolitikában (Kap) a gazdákra vonatkozó környezetvédelmi kötelezettségeket - közölte a Takarékbank agrár- és uniós kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója.

    Mezei Dávid az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben ismertette, hogy az új Kapban a közvetlen kifizetések 20 százalékát valamilyen többlet környezetvédelmi kötelezettség, az úgynevezett eco-scheme teljesítéséhez kötik majd.
    Az Európai Bizottság január 14-én nyilvánosságra hozott listája alapján a zöldítéshez hasonlóan Brüsszelben készítik elő azoknak a gyakorlatoknak a listáját, amelyekből a tagállamok választhatnak.
    A szakértő rámutatott: az eco-scheme-k bevezetésének és alkalmazásának alapja az uniós Zöld megállapodás, az EU klímavédelmi programjának megvalósítása, ugyanakkor számos, a listában szereplő gyakorlat növeli az egységnyi üvegházhatású gázok kibocsátását. Ilyen a legtöbb állatjóléti intézkedés, de az extenzív növénytermesztési és állattenyésztési gyakorlatok is jellemzően csökkentik a hatékonyságot, és ennek következtében növelik az előállított termékre jutó fajlagos emissziót. További problémát jelenthet a tagállamok számára a végrehajtás során az intézkedések ellenőrzése, monitorozása. Ráadásul a tagállamoknak az új időszakban nem magának az intézkedésnek a végrehajtását, hanem annak hatását, eredményét kell bizonyítékokkal alátámasztva bemutatniuk Brüsszelnek.
    Mezei Dávid szerint a tagállamok ráadásul amiatt is nehéz helyzetben vannak, hogy számukra kötelező lesz legalább 20 százalékot elkülöníteni a közvetlen kifizetésekre szánt összegből, az úgynevezett nemzeti borítékból. A gazdák számára viszont önkéntes lesz a programban való részvétel. Azaz, ha túl sok elemet vesznek át a brüssszeli kínálatból, nehézzé és kockázatossá teszik a végrehajtást. Ha viszont túl keveset, abban az esetben nő a forrásvesztés kockázata, hiszen, ha túl szűk a kínálat, félő, hogy sok gazda nem találja meg a számára kedvező és teljesíthető eco-schemet - hívta fel a figyelmet.