József napja van. | 2024.03.19

Az oxfordi vakcina gyors engedélyezését szorgalmazta az osztrák kancellár

2021-01-18 14:30:00

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari cég koronavírus elleni, közös fejlesztésű oltóanyagának mielőbbi engedélyezését szorgalmazta az Európai Unióban hétfőn Sebastian Kurz osztrák kancellár, miután EU-s és Európán kívüli kormányfőkkel videokonferencia keretében egyeztettek a járvány elleni küzdelemről.

     Az Ausztrália, Dánia, Görögország, Izrael, Norvégia és Csehország kormányfőivel tartott videókonferencia egyik központi eleme az egyes országok oltási stratégiája volt. A véleménycsere során a kormányfők egyetértettek abban, hogy a gyors és minél szélesebb körű oltás révén küzdhető le a világjárvány.
    "Minden hét számít!" - hangsúlyozta az osztrák kormányfő, és bejelentette, hogy az Európai Unión belül Dániával és Görögországgal együtt felszólítják az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy késlekedés nélkül, a lehető leggyorsabban és bürokráciamentesen hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását, hiszen - mint mondta - Nagy-Britanniában és más unión kívüli országokban már oltanak ezzel a biztonságos vakcinával. Ausztria kétmillió adag oltóanyaggal számol az első negyedévben az AstraZenecától, és már csak az engedélyeztetésre vár.
    Sebastian Kurz elismerte a Pfizer-BioNTech-vakcina beszállítása körüli késlekedést, amely január hónapban 20 százalékos oltóanyagkiesést jelent az országnak, de bízik abban, hogy februárban sikerül pótolni a kiesett mennyiséget.
    A koronavírus brit változatáról szólva Kurz egységes európai uniós döntést sürgetett az utazási korlátozásokat illetően. Véleménye szerint akkor lehet hatásos a küzdelem, ha az uniós országok egyforma beutazási szabályokat hoznak, elsősorban az unión kívüli országok tekintetében.
    Ausztriában az elmúlt 24 órában 1161 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 394 939 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2007, az intenzív kezelésre szorulók 334-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 40-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.