József napja van. | 2024.03.19

Meghalt 68 beteg, 875-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2021-01-18 09:27:00

Meghalt 68, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 875 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

    A kormányzati portálon azt írták: 352 703-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 11 409-re emelkedett, a gyógyultak száma 230 441.
    Az aktív fertőzöttek száma 110 853-ra csökkent. Kórházban 4445 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen.
    Hatósági házi karanténban 21 648-an vannak, a mintavételek száma 2 963 613-ra nőtt.
    Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26. óta tart az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió anyag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - több tízmilliárd forint értékben. Ezekből még csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével.
    Megjegyezték: eddig mindössze csaknem 130 ezer embernek elegendő oltóanyag érkezett az országba. Nagy részüket már beoltották, eddig 123 188-an kaptak oltást. A kormány azonban lassúnak tartja az uniós vakcinabeszerzést és szállítást, és úgy véli, hogy a magyar emberek egészségének és életének megóvásáért az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése.
    A napokban több tízmilliárd forintot különítettek el a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szakértői Pekingben ellenőrizték a Sinopharm kínai gyógyszergyártó vakcináinak gyártási folyamatait, és megállapították, hogy a vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik. A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is. Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a kínai és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is - írták.
    A portálon azt kérik: azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért.
    A hétvégén is folytatódott a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása is. A vakcinaszállítmányok ütemében folytatódhat az oltás az egészségügyben, az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében, majd megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.
    "A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni" - emelték ki.
    Kiemelten fontosnak nevezték az idősek és a krónikus betegek védelmét. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
    Magán és családi rendezvények (például: születésnap) maximum 10 ember részvételével tarthatóak, de a létszámba a 14 év alattiak nem számítanak bele.
    Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.
    Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
    A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosnál népesebb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
    Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben csak az étel elvitele céljából tartózkodhat vendég. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
    Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg.
    A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig.
    A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
    "Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon" - emelték ki.
    A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! - kérik.
    A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik - közölték.
    Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (65 923) és Pest megyében (43 912) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Hajdú-Bihar (20 028), Győr-Moson-Sopron (19 980) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 722). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7526).

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány