Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országszerte oltanak az idősotthonokban

2021-01-16 13:42:00

Országszerte oltanak a 100 főnél nagyobb idősotthonokban a koronavírus ellen a hétvégén, 34 helyszínen 3400 embernek adják be a Moderna vakcináját - hangzott el az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

    Az ürömi Platán Idősek Otthonából bejelentkező riporter közölte, hogy rendben elindult és jó ütemben halad az oltás az intézményben. A vakcinát szinte mindenki kérte, így 30 dolgozónak és 110 gondozottnak adják be a készítményt.
    A folyamat adategyeztetéssel kezdődik, majd egy hozzájárulási nyilatkozatot kell leadni. Az orvosi vizsgálat kötelező, ha ennek során mindent rendben találnak, akkor beadják a vakcinát. Utána fél óra megfigyelés következik, oltási reakció azonban eddig még senkinél sem alakult ki.
    Az egészségügyi csapatok 28 nappal később térnek majd vissza, hogy beadják a készítmény második adagját, amely kialakítja a teljes védettséget - közölte a riporter.
    György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt mondta az M1-nek, hogy a mostani 34 idősotthon érintettjeinek beoltásával már elérik "a 100-as intézményi nagyságot". Több mint 6500 embernek adták már be a vakcinát az idősotthonokban, ezen a hétvégén 3400 oltás várható - tette hozzá.
    Az M1 Veszprémből bejelentkező riportere azt mondta, hogy rendben zajlik az oltás az Életöröm Idősek Otthonában. Takács Szabolcs megyei kormánymegbízott azt mondta a csatornának, hogy az oltás a kórház feladata, a szervezést azonban a kormányhivatal végzi. A kabinet azért dolgozik, hogy minél gyorsabban minél több ember megkaphassa a vakcinát - hangsúlyozta Takács Szabolcs.
    Az M1-nek a nyíregyházi EMMAUS Evangélikus Szeretetotthonból bejelentkező riportere közölte, hogy az intézményben már be is fejeződött az oltás. Reakció senkinél nem alakult ki. Bozorády Kriszta intézményvezető azt mondta, hogy a lakók örültek az oltásnak. Legfőbb motivációjuk az volt, hogy tizenegy hónapja zárt közösségben élnek, és már várják a találkozást a családjukkal.