Márk napja van. | 2024.04.25

A parkolóbérletek árai ott lapulnak a miskolci önkormányzat cégének kasszájában?

2021-01-10 10:26:00

Felháborodott olvasóink levelekkel bombázták postafiókunkat. Nem értik, hogy a több tízezer forintos parkolóbérletek árát, miért nem fizeti vissza részükre az önkormányzat, amikor ingyenesen lehet parkolni a városban. A miskolci Velünk a Város (Kasszája) frakció két jobbikos képviselője, Badány Lajos és Szilágyi Szabolcs pénteki sajtótájékoztatójukon (ITT) azt  követelte, hogy a kormány fizesse vissza az érintetteknek a bérletek árát. Arról szemérmesen hallgattak, hogy a parkolódíjak az önkormányzat cégének, a Városgazda Kft. kasszájában lapulnak.

A parkolódíj nem adónem, de az önkormányzatnak jelentős bevétele származik belőle. Az autósoknak azért kell fizetni, hogy a város különböző helyein megállhassanak gépkocsijaikkal. A miskolci önkormányzat évente a parkolásból több 100 millió forintot kaszál

Városgazda Kft. szedi a parkolási díjakat 

A Városgazda kft. üzemelteti a parkolást Miskolcon, és ide fizetik a polgárok a több tízezer forintos éves parkolási bérletek árát is. A pénz most is annál az önkormányzati cégnél van, ahol az állásokat halmozó Rokker Zsóti állatkerti szóvivőként, Bazin Levente édesapja pedig tanácsadóként tevékenykedik (ITT) .

Összegezve: a kormány a parkolási díjakból egy forintot sem vont el. Az autósoknak a veszélyhelyzet idején nem kell fizetni a parkolásért, így az a pénz náluk marad. A parkolási bérletek árai ott lapulnak a Városgazda Kft-nél, vagy már belekerültek a "nagy kalapba". Többek között ebből is fizethetik az álláshalmozó városatyák tiszteletdíjait, vagy különféle jogcímeken a baloldali haveroknak is juthat belőle. Egyes jogászi vélekedések szerint, az önkormányzatnak kellene visszafizetni a bérlettulajdonosknak azt a pénzt, amit nem fed le szolgáltatás.

A kis- és közepes vállalkozások (kkv-ék) az iparűzési adó felét az önkormányzatnak fizetik be, a másik fele a befizető cégénél marad

Elöljáróban el kell mondani, hogy az iparűzési adó igazságtalan adónem (ITT). Forgalom után róják le a vállalkozások az önkormányzatnak. A sarc kifizetése nem jelent gondot a nagy cégeknek, de a kkv-nak megterhelő lehet. Miskolc esetén a 14 milliárd forint körüli iparűzési adó túlnyomó hányada a nagy cégeket terheli. A fennmaradó pár százalékot pedig a kkv-ék fizetik be, nem jó kedvvel.

A kormány rendelete szerint a kkv-ék iparűzési adójuknak a felét befizetik az önkormányzatnak, a másik felét pedig megtarthatják, és cégük működésére fordíthatják. 

Összegezve: Miskolcon az iparűzési adó túlnyomó hányada a nagy cégektől folyik be az önkormányzat kasszájába. A kkv-ék által fizetendő adó - amely az összes iparűzési adó néhány százalékát teszi ki - megfeleződik. Fele az önkormányzaté, fele a befizető vállalkozásé. Az iparűzési adóból egyetlen forintot nem vesz el a kormány.

A súly- és az idegenforgalmi adóval kell hozzájárulni a koronavírus védekezés költségeihez

Az önkormányzatoknak a gépkocsi súlyadó, és az idegenforgalmi adó teljes összegét be kell fizetni a koronavírus elleni védekezés alapba. Egyes hírek szerint, a befizetések a veszély elmúltával kompenzálva lesznek.

A miskolci baloldalt nem érdekli a járvány, nem érdekli az emberek (ITT), (ITT) és a kis cégek sorsa. A pénzüket akarja mindenáron. Veres Pál által sokat emlegetett "Virágzó Nagy-Miskolc család" kasszájából a baloldal prominensei és haverjaik busásan részesülnek (ITT), a polgároktól pedig elvárják, hogy az utolsó forintjukkal támogassák ezt a nemes célt.

Kevesebb állás! Kevesebb baloldali haver! Kevesebb luxus kiadás!