Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sajóivánka Község Önkormányzatának sajtóközleménye

2021-01-06 22:07:14

Sajóivánka Község Önkormányzata Magyar Falu Program keretében meghirdetett 2019. évben meghirdetett Falu- és tanyagondnoki szolgálta támogatása Projekt azonosítója: 3024937376 Sajóivánka Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be 3024937376 projektazonosító számmal a 2019. évben meghirdetett Magyar Falu Program keretében Tanya- és falugondnoki szolgálat támogatása alprogram felhívásra. A program megvalósításához 14.999.998 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az önkormányzat.

A támogatás segítségével a falugondnoki szolgálat elindítása, falugondnoki busz beszerzése valósult meg. A projekt fő célkitűzése az volt, hogy Sajóivánka községben a falugondnoki szolgálatot elindíthassuk, hiszen azt 2020. január 1-től hatályba lépő 1993. évi III. törvény (Sztv.) 60.§ (2) módosítása már a 800 főnél kevesebb lakosságszámú településeken is lehetővé teszi.

A falugondnoki szolgáltatás célja az, hogy a hátrányos helyzetű, intézmény- és szolgáltatáshiányos településeken, az aprófalvakban és tanyás térségekben az ott élők esélyegyenlőségét biztosítsák, és a fenti hiányosságokat pótolandó a települési komfortérzetet növelő szolgáltatásokhoz való hozzáférést lehetővé tegyék.

A fejlesztés során megvalósult tevékenységek bemutatása: - 1 db Volkswagen Transporter Kombi típusú falugondnoki busz beszerzése. A szolgáltatás segítségével az ellátást igénylő emberek számára lehetőség nyílik arra, hogy mindennapjaikat a települési hátrányok ellenére megszokott lakókörnyezetükben, saját otthonukban töltsék, s fizikai állapotuk, családi helyzetük megváltozása esetén is minél később vagy egyáltalán ne szoruljanak intézményi, szakosított ellátásra.

A pályázat keretében megvalósult a projektmenedzsment, valamint a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása is. A nyilvánosság biztosítása érdekében a 2 db tájékoztató tábla került kihelyezésre a település névtábla alá, valamint kihelyezésre került az önkormányzat épületén a támogatói tábla, továbbá a pályázatban elnyert buszra is rákerült a Magyar Falus Matrica. A szolgáltatást potenciálisan igénybe vevők száma: 65-75 fő/hó. Sajóivánka, 2020. december 15.