Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ukrajnában csaknem hétezerre nőtt az egy nap alatt feljegyzett új betegek száma

2021-01-06 15:15:00

Tovább gyorsult kedden Ukrajnában a koronavírus-járvány terjedése, az azt megelőző napihoz képest mintegy kétezerrel több, csaknem hétezer új fertőzöttet jegyeztek fel, továbbá kiemelkedően magas volt a kórházba szállított betegek száma is.

    A szerdán közölt hivatalos adatok alapján az elmúlt napon 6911 új esettel 1 090 496-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 228 áldozattal 19 357-re. Eddig 761 898-an gyógyultak meg, közülük kedden mintegy 14,5 ezren. Az aktív betegek száma így csaknem nyolcezerrel 309 241-re csökkent.
    A legtöbb új beteget, 931-et megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel. Vitalij Klicsko főpolgármester közlése szerint Kijevben az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 115 ezret, az elhunytaké pedig 19-cel 2022-re emelkedett.
    Kedden rendkívül sok, 2978 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.
    Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kijelentette, hogy tárcája ellenzi a január 8-24. közötti időszakra tervezett, szigorított karantén elhalasztását. Szerinte a szigorítással lesz elkerülhető, hogy tavasszal teljes zárlatot kelljen bevezetni az országban. Kiemelte, hogy naponta mintegy kétszázan halnak bele a betegségbe, jelenleg több mint kétezren fekszenek kórházban, tíz százalékuk állapota súlyos, és a számuk növekszik. A miniszter közölte, hogy Ukrajna hamarosan újabb megállapodásokat köt vakcinagyártókkal, de egyelőre nem árulhatja el, mely vállalatokkal, miről állapodnak meg.
    Ukrajna eddig a Sinovac kínai gyógyszergyártó céggel állapodott meg több mint 1,9 millió dózis vakcina megvásárlásáról, a szállítmány első részének érkezése februárban várható. A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a már megígért ingyenes, 8 millió dózis vakcina első adagja várhatóan márciusban érkezik meg. Kijev szeretne a COVAX-on keresztül még további 8 millió dózishoz hozzájutni, de külön tárgyalásokat kezdett gyártóvállaltokkal is, mert ez eddig lekötött mennyiség messze nem elegendő. A több mint 40 millió lakosú országban legalább 20 millió ember beoltását irányozta elő a kormányzat.