Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kínai külügyminisztérium: még folyik az egyeztetés a WHO szakértők látogatásáról

2021-01-06 11:59:00

A kínai külügyminisztérium szerdán közölte, hogy még folyik az egyeztetés az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) a koronavírus-járvány eredetének felkutatása céljából Kínába látogató szakértői csoport beutazásáról, miután előző nap a WHO főigazgatója úgy nyilatkozott, hogy Kína még nem adta meg a beutazási engedélyt a szakértőknek.

    Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: "Kína keményen dolgozik a járvány elleni védekezésen, miközben igyekszik felgyorsítani az előkészületeket, ezzel pedig a WHO is tisztában van". A szóvivő szerint a szakértők utazását "nem csupán vízumproblémák" akadályozzák. Aláhúzta mindazonáltal, hogy a felek kapcsolatban állnak a dátum kitűzésének és a látogatás előkészítésének érdekében, hozzátéve: "soha nem merült fel probléma a Kína és a WHO közötti együttműködésben".
    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kedden mély csalódottságát fejezte ki, amiért Kína még nem véglegesítette a szakértői csoport Kínba érkezéséhez szükséges engedélyeket. Közölte: a nemzetközi tudósok küldöttségének két tagja már úton van, míg a többiek nem tudnak az utolsó pillanatban útra kelni. Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatójának tájékoztatása szerint vízumkérdésről van szó.
    A WHO korábbi közlése szerint január elejére kitűzött misszióban részt vevő tíz nemzetközi szakértő egyebek mellett a közép-kínai Vuhanba utazna, ahonnan 2019. december 31-én jelentették hivatalosan az első "ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket". A küldetés célja, hogy azonosítsák a vírus eredeti hordozóját, valamint azokat a lehetséges módokat, ahogyan a koronavírus állatról emberre terjedhetett.