Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fidesz-KDNP: jogállamisági problémákat vet fel az EP házszabályának módosítása

2020-12-17 19:59:39

Jogállamisági problémákat vet fel az Európai Parlament (EP) házszabályának csütörtökön elfogadott, koronavírus-járvány miatti módosítása - írta az MTI-hez eljutatott közleményében a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja.

    A közleményben hangsúlyozták: a tíz hónappal a járvány kitörését követően elfogadott házszabály-módosítás megkésett, illetve eljárásjogi és tartalmi problémákat vet fel, az EP szerepvállalása szembe megy az európai uniós szerződésekkel, ezért a módosítások nem támogathatók.
    Mint emlékeztettek, az Európai Parlament a rendkívüli járványügyi körülményekre tekintettel március óta jelentős részben távmunkában működik, a képviselők távszavazással tudják voksukat leadni, továbbá valamennyi képviselői jogot digitális formában gyakorolnak.
    A testület házszabálya nem teszi lehetővé a távműködést, ezért az EP alkotmányügyi bizottsága kidolgozta annak módosítását. Ezt a plenáris ülés csütörtökön ugyanabban a távszavazási rendszerben fogadta el, mint amelynek kapcsán a jogszerűségi problémák felvetődtek, márpedig erre nem ad lehetőséget az eljárási szabályzat - írták.
    Az Európai Parlament ugyanazzal a jogilag kifogásolható eljárásrenddel szavazott, amely szavazási móddal kapcsolatos jogszerűtlenségeket hivatottak volna kiküszöbölni. Ezért a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja nem támogatta a rendkívüli helyzetre vonatkozó házszabály-módosítást - emelték ki.
    "Egy ilyen jelentőségű házszabály-módosítás sérti a jogbiztonságon, kiszámíthatóságon alapuló jogállamiság elvét és a szerződések szellemét" - írták.