Emma napja van. | 2024.04.19

Fürjes: a kormány biztosítja, hogy 64 vadonatúj busz álljon forgalomba a budapesti közlekedésben

2020-12-04 17:17:00

A kormány biztosítja, hogy a budapesti közösségi közlekedés támogatásának és fejlesztésének részeként, forgalomba álljon 64 darab vadonatúj, korszerű autóbusz a budapesti és elővárosi közlekedésben - jelezte a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára egy pénteki sajtótájékoztatón.

    Fürjes Balázs azt mondta, a harminc, Budapesten már forgalomba állított kék, a BKK-menetrendben közlekedő új busszal együtt 64 alacsonypadlós, légkondicionált autóbusz áll forgalomba egy év alatt Budapesten a kormány támogatásával.
    A BKV buszgarázsában pénteken tartott sajtótájékoztatón - az MTI-hez eljuttatott felvétel szerint - újságírói kérdésre elmondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester aláírására várnak még.
    Kitért arra is, a BKV buszbérlési pályázata, amit egy offshore-hátterű cég nyert meg, egy "füstbe ment terv", hiszen egyetlen bérelt busz sem érkezett meg Budapestre.
    "Az, hogy miért lett volna szükség egy meghiúsult, offshore kamucéggel kötött szerződés alapján a buszbérlésre, egyik a sok kérdés közül, amire nem kapunk választ a fővárostól" - mondta. Nincs válasz arra sem, miként lehet úgy kiírni egy közbeszerzést, hogy nincs a követelmények között: a cégnek léteznie kell, vagyis rendelkeznie kell alkalmazottakkal és buszokkal, valamint referenciákkal.
    Emlékeztetett, naponta mindössze tízezer forintnyi kötbért kell fizetnie ennek a cégnek, ha nem szállítja le időben a buszokat.
    "Valakinek válaszolnia kellene a kérdésekre, és valakinek felelősséget kellene vállalnia azért, hogy egy offshore kamucég ilyen könnyen juthat megbízáshoz úgy, hogy utána ne szállítson le egyetlenegy darab buszt sem" - fogalmazott Fürjes Balázs.
    Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: miközben Karácsony Gergely átláthatóságot ígért, a buszbeszerzés ügye nagyon is átláthatatlan, és ennek során sikerült egy olyan céget kiválasztani, ami nem is létezett a pályázat kiírásának pillanatában.
    Hozzátette, az ügyben bárki tehetne feljelentést, például a BKV felügyelőbizottsága vagy a városvezetés is.