Vince napja van. | 2021.01.22 | MNB középárfolyam:

Az államfő által visszaküldött javaslatról szavaznak újra

2020-11-30 06:31:23

Az Országgyűlés ma újra szavaz a családi gazdaságokról szóló törvényről, amelyet Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

    A Ház háromnapos ülése 13 órakor kezdődik, először a közelmúltban elhunyt Szokolay Zoltán korábbi MDF-es képviselőre emlékeznek, majd a napirend előtti felszólalások következnek.
    A parlament első döntésével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagjává választhatja Gottfried Pétert, aki a tisztségről lemondó Báger Gusztáv helyét veheti át a testületben.
    A Ház ezt követően szavazhat újra a családi gazdaságokról szóló indítványról. Az államfő az adatkezelési szabályokkal kapcsolatban emelt vétót, és azzal sem értett egyet, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.
    Az Országgyűlésnek határoznia kell a házelnök azon javaslatáról is, amely több mint 4,4 millió forinttal csökkentené Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetőjének tiszteletdíját a házszabályi rendelkezések megsértése miatt.
    A képviselők az első ülésnap további részében két órában tehetnek fel azonnali kérdéseket a kormány tagjaink.
    A Ház kedden húsz előterjesztésről szavazhat, majd kilenc javaslat általános vitáját bonyolíthatja le.  
    A parlament ülése december 7-én, hétfőn érhet véget, amikor a képviselők újra két órában kérdezhetik a kormány tagjait.