Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2020-11-28 17:26:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Földközi-tenger nyugati medencéjében sekély ciklon örvénylik, amelynek területén sok a felhő, és több helyen fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. A hevesebb csapadékgócokban 50 mm-t meghaladó csapadékmennyiség is előfordul.
    Európa középső részén, a kontinens északnyugati részén, Skandinávia déli felén, valamint a Balkán-félsziget tágabb környezetében szárazabb, napos idő a meghatározó, amely egy anticiklonnak köszönhető. Ugyanakkor a szélcsendes idő kedvez a hidegpárna kialakulásához, ami elsősorban a völgyekben, de a hegyek-dombok közötti tágasabb medencékben is megtelepedik. Ezeken a helyeken borult az ég, párás a levegő, foltokban köd képződött, és a hőmérséklettől függően több helyen fordul elő szitálás, ónos szitálás, hószállingózás.
    A Kelet-európai-síkság felett ciklon örvénylik, ennek a területén már nagyobb mennyiségű csapadék fordul elő hó és havas eső formájában, a Fekete-tenger környékén eső esik. Vasárnap estig ennek a ciklonnak a hidegfrontja áthalad a Kárpát-medencén is nyomában havazással, havas esővel.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------
    Borult, párás időre van kilátás, majd estétől főként a Dunántúlon elkezd szakadozni a felhőzet, így ott vasárnap napközben már hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, míg a keleti országrészben marad a túlnyomóan borult idő. Legnagyobb eséllyel az északkeleti, keleti megyékben valószínű havazás, hószállingózás, helyenként havas eső is előfordulhat.
    Az északkeleti határvidéken megmaradó hóréteg is kialakulhat. Máshol számottevő csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon vasárnap helyenként élénk lökések kísérhetik.  
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -1 és +5 fok között várható.