Vince napja van. | 2021.01.22 | MNB középárfolyam:

Nettó hazugság, hogy a Járvány Elleni Védekezési Alapba való befizetés veszélyezteti a kazincbarcikai költségvetést

2020-11-27 23:35:48

Pénteken a kazincbarcikai önkormányzat online lapjában erős csúsztatások jelentek meg a Járvány Elleni Védekezési Alapba fizetendő önkormányzati hozzájárulásról. Egy kormányrendelet szerint, a koronavírus járvány elleni védekezés közös költségeihez minden településnek a gépkocsi- és az idegenforgalmi adó befizetésével kell hozzájárulni. Természetesen a veszély elmúltával kompenzálni fogják a befizetőket.

Az elmúlt hónapok történései bebizonyították, hogy a gazdag baloldali városok a közös védekezés költségeinek finanszírozásában nem akarnak részt venni azzal az ürüggyel, hogy az adókról történő lemondás működési zavart okoz a településen.  

A kormány Kazincbarcika 15.839 millió (15,839 milliárd) forintos költségvetéséből 0,4 százalékot, azaz 71 millió forintot kér a járvány leküzdésének költségeihez hozzájárulásként, ami a cikk szerint romba döntené várost.

Arányaiban ez a 0,4 % annyit jelent, mintha valaki a 15.839 forintjából 71 forintot adna jótékony célra!

"- A hiányzó források nagyban érintik az önkormányzati intézményeket és cégeket, a városüzemeltetést, valamint az egészségügyi alapellátást, hiszen ezeken a területeken is minimálisra kell redukálni a költségeket, akár leépítések, vagy a feladatellátás színvonalának csökkenése árán is - fogalmaz a Kolorline."

Ezek a mondatok kizárólag a kormány elleni hangulatkeltésre alkalmasak. A pénzügyi arányokból látszik, Kazincbarcika befizetése a védekezési alapba, semmiképpen nem veszélyezteti a város működését. Ezért senkit nem kell elbocsátani, leépíteni. Ha megtakarításra van szükség, akkor a luxuskiadásokat kell először leépíteni, és nem a dolgozókat.

Luxuskiadásokból pedig van bőven. Csak a polgármester magánhasználatára is adott luxus Mercédesz kisbusz bérlése (lizingelése), havonta majd 500 ezer forintba kerül a kazincbarcikai adófizetőknek. Az egyéb nem látható költségekről még nem is beszéltünk.

A Kazincbarcikai Önkormányzat működéséről és gazdálkodásáról nincs, vagy nagyon kevés információja van az adófizető barcikai polgárnak. Az infotörvény alapján a jegyzőnek biztosítani kellene az átlátható, nyilvános önkormányzati működést, a közadatokhoz való feltétlen hozzáférést.

A gyakorlatban a Kazincbarcikai Önkormányzat a barcikai adófizető polgárok számára átláthatatlanul működik. A polgár nem tudja ellenőrzési jogát gyakorolni. Megfelelő információk hiányában nem tud érdemben részt venni a helyi közéletben, az önkormányzati döntések meghozatala előtt véleményt nyilvánítani. Az önkormányzat gazdálkodását, lakásbérleti gazdálkodását sűrű homály fedi. Gyakorta előfordul, hogy az igényelt közadatokat részben, vagy egyáltalán nem ismerheti meg a kérelmező, vagy az érdeklődő polgár.

(Nyitókép Kazincbarcikai Polgármesteri Hivatal. Forrás: hirozon.hu)